Naujienos      

Kokius gėrimus pusryčiams renkasi Lietuvos gyventojai?
Pusryčiai - svarbiausias dienos maistas, nors mitybos specialistai rekomenduoja valgyti 4-5 kartus per dieną. Tinkamai parinkti visaverčiai pusryčiai užtikrina darnų organizmo vystymąsi, sustiprina koncentraciją ir suteikia energijos taip reikalingos darbe ar mokykoje. Pusryčiai turėtų sudaryti 20-25% dienos kalorijų normos. Gėrimai per pusryčius ne mažiau svarbūs nei patys pusryčiai.

Taivano profesorius: „Nutukimas – lėtinis organizmo uždegimas“ (1392)
„Vakarų medicinos pagrindinis tikslas yra gydyti ligą, pavyzdžiui, stipriais vaistais ar chirurginiu būdu, o tradicinėje kinų medicinoje stengiamasi užtikrinti sklandų sveikųjų organizmo dalių veikimą ir su tuo susijusią gyvenimo kokybę“, – teigia Lietuvoje, Kauno technologijos universitete viešėjęs profesorius Chin-Kun Wangas.

Trečdalis vegetarų retkarčiais valgo mėsą
Egzistuoja skirtingi vegetarinės mitybos tipai: veganai atsisako visų gyvūninės kilmės produktų, laktovegetarai vartoja pieno produktus, ovovegetarai - kiaušinius, tačiau vegetarizmas plačiąja prasme yra mėsos atsisakymas. Kita vertus, naujausias tyrimas atskleidė, kad net trečdalis vegetarų retkarčiais valgo mėsą.

Tyrimas: miestų gyventojai maitinasi sveikiau, bet nutukimas vis tiek didėja
Mokslininkai, ištyrę ir įvertinę suaugusių Lietuvos žmonių gyvensenos bei mitybos įpročių pokyčius per paskutiniuosius du dešimtmečius, nustatė, jog šie kito sveikatai naudinga linkme. Maistui gaminti naudojama daugiau augalinių aliejų, dažniau valgomos daržovės ir vaisiai, tačiau vis dar vartojama per daug sviesto, riebaus pieno. Tokios išvados pateikiamos Nacionalinės mokslo programos „Lėtinės neinfekcinės ligos“ 2010-2014 m. ataskaitoje.

Ar Lietuvoje yra ekologiškos mėsos?
Dažnai vartotojai net nežino, ką iš tiesų reiškia „ekologiška“, kiek Lietuvos rinkoje yra sertifikuotų ekologiškų šviežios mėsos produktų. Manoma, kad ekologiška mėsa, tai: „pirkta turguje”, „užauginta ūkininko”, „užauginta kaime”, „užsiauginau pats”, „kaimiška”, „natūrali”, „be E”, „be druskos”, „be riebalų”, „sveikatai palanki”. Tai mitas, o ne ekologiškos mėsos apibūdinimas, tikroji tiesa slypi kitur.

Kodėl nereikia atsisakyti duonos? (2)
Ar kada susimąstėte, kaip dažnai susiduriate su nuomone, kad valgyti duoną yra nesveika, kad ji skatina svorio augimą ir t. t.? Panašu, kad apie tai galima pamiršti – britų mokslininkai įrodė, kad duona iš tiesų turi labai daug kaulams reikalingo kalcio ir B grupės vitaminų, padedančių kovoti su stresu. Sakysite, visa tai žinoma jau seniai. O ar bent numanote, kokias kitas problemas ji gali išspręsti?

Pasaulinė nutukimo savaitė: iššūkis stoti į kovą su antsvoriu
Antsvoris vadinamas XXI-o amžiaus rykšte. Tai liudija ir grėsminga statistika - kas trečias Europos gyventojas yra nutukęs. Siekiant kuo garsiau kalbėti apie šią problemą kasmet spalio 15-19 d. minima Pasaulio nutukimo savaitė, kurią inicijuoja Pasaulio sveikatos organizacija (PSO). Šios savaitės minėjimo tikslas – plačiau informuoti visuomenę apie tinkamą kūno svorį, supažindinti su antsvorio bei nutukimo prevencija. Taip pat priminti visuomenei apie nutukimo priežastis ir jo pasekmes, pristatyti būdus, kaip galima išvengti nutukimo skiriant ypatingą dėmesį tinkamos mitybos bei fizinio aktyvumo skatinimui.

Naujas tyrimas atskleidė kalio naudą širdžiai
Širdies ir kraujagyslių ligos yra pagrindinė lietuvių mirštamumo priežastis. Negana to, pagal sergamumą šiomis ligomis pirmaujame visoje Europos Sąjungoje. Naujausi moksliniai tyrimai rodo, jog šią liūdną statistiką būtų galima pakeisti, jei suvartotume daugiau kalio.

Paskaičiuota, kiek metų išeikvojame dietų laikymuisi
Dietologai, sporto treneriai bei sėkmingai sulieknėję žmonės nuolat kartoja, kad drastiškos, maisto produktus ar porcijas ribojančios dietos neveikia arba suteikia tik trumpalaikį efektą. Nepaisant to, dauguma žmonių tebebando laikytis įvairių dietų ir tam išeikvoja daugybę gyvenimo metų.

Mokslininkai atrado, koks maistas pavojingiausias širdžiai
Širdies ir kraujagyslių ligos yra tikra šiuolaikinės visuomenės rykščių - jomis suserga ir nuo jų miršta vis daugiau žmonių. Pagrindine šių ligų priežastimi medikai įvardija netinkamą mitybą ir menką fizinį aktyvumą.

Sūris ir jogurtas mažina antrojo tipo diabeto riziką
Jei mėgstate sūrį ir jogurtą, turbūt apsidžiaugsite sužinoję, kad šie produktai padeda sumažinti antrojo tipo diabeto riziką. Tyrimas publikuotas žurnale „American Journal of Clinical Nutrition“.

Kava naudinga sportuojantiems ir lieknėjantiems
Daugelio rytas prasideda nuo puodelio kavos, kuris padeda greičiau pabusti ir nusiteikti aktyviai dienai. Tyrimai rodo, kad ši gėrimas ne tik suteikia energijos, bet ir yra naudingas sportuojantiems bei su anstvoriu kovojantiems žmonėms.

Kukurūzų spragėsiai yra naudingi sveikatai
Daugelis kukurūzų spragėsius priskiria prie nesveiko maisto ir jų visiškai atsisako arba mėgaujasi tik retomis progomis. Mokslininkų atlikti tyrimai rodo, kad šis užkandis yra pakankamai naudingas - spragintuose kukurūzuose yra nemažai ląstelienos ir antioksidantų.

Keptas maistas nėra toks žalingas, kaip buvo manyta
Ilgą laiką buvo manyta, kad aliejuje skrudintas maistas yra ypatingai žalingas sveikatai, o ypač pavojingas širdies ir kraujagyslių sistemai, tačiau naujausi tyrimai rodo, kad sąsajos tarp kepto maisto ir ligų nėra nenuginčijamos.

Lėtas kramtymas skatina svorio augimą (6)
Mokslininkai iš Ajovos valstijos padarė išvadą, kad lėtas maisto kramtymas skatina svorio augimą. Anksčiau manyta, kad greitas pasisotinimas slopina organizme alkio hormono grelino sintezę. Iš tiesų, lėtai valgant porcija tikrai gali būti dvigubai mažesnė, tačiau svoris dėl to nemažėja. Eksperimente dalyvavo 20 savanorių studentų.

Kuri dieta geriausiai apsaugo širdį?
Su netinkama mityba ir pasyviu gyvenimo būdu susijusios širdies ir kraujagyslių sistemos ligos yra vadinamos šiuolaikinės visuomenės rykšte, kadangi su jomis kasmet susiduria ir nuo jų miršta vis daugiau žmonių. Mokslininkai ieško geriausių ligų prevencijos būdų ir aptaria sveikiausias dietas.

Žmonės bus priversti tapti vegetarais
Šiandien vegetarinė mityba yra laisvas žmogaus pasirinkimas, kurį dažniausiai nulemia su sveikata susijusios arba etinės priežastys. Mokslininkai teigia, kad jau po kelių dešimtmečių vegetarizmas taps neišvengiamu, nes paprasčiausiai ims stigti mėsos.

Reklamos su vidutinio kūno sudėjimo modeliais yra sėkmingesnės
Reklamoms pozuoti dažniausiai kviečiami ypač smulkūs, net liguistai liekni modeliai, tačiau mokslininkai teigia, kad žmonių grožio suvokimas ir požiūris keičiasi - produktų, kurių reklaminėms kampanijoms pozuoja kiek apvalesnės merginos, pardavimai didesni.

Šviesūs vaisiai ir daržovės apsaugo nuo insulto
Kiekvienas žino, kad vaisiai ir daržovės organizmui suteikia naudingų vitaminų ir mineralinių medžiagų, o taip pat ląstelienos, angliavandenių. Olandų mokslininkai teigia, kad vaisiai ir daržovės, kurių minkštimas yra šviesus, sumažina insulto tikimybę.

Cukrus neigiamai veikia išvaizdą
Cukrus vadinamas baltąja mirtimi - su nesaikingu, ypatingai dideliu cukraus suvartojamu siejama gausybė ligų, nuo dantų ėduonies iki diabeto. Mokslininkų komanda iš Leideno universiteto, Nyderlanduose įrodė, kad cukrus neigiamai veikia ne tik sveikatą, bet ir išvaizdą.

Puslapiai: [Ankstesnis]  1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42 43 44 45 46  [Kitas]