Naujienos      

Sūris ir jogurtas mažina antrojo tipo diabeto riziką
Jei mėgstate sūrį ir jogurtą, turbūt apsidžiaugsite sužinoję, kad šie produktai padeda sumažinti antrojo tipo diabeto riziką. Tyrimas publikuotas žurnale „American Journal of Clinical Nutrition“.

Europos Sąjunga skatina maisto pramonę skirti daugiau dėmesio geresnei mitybai
Įvertinant situaciją, kai didelė dalis europiečių turi antsvorį, ir kartu vis labiau populiarėjant sveikai gyvensenai, Europos Sąjungos politikai taip pat deda pastangas, kad maisto pramonė daugiau investuotų į kokybiškus, aukštus standartus ir reikalavimus atitinkančius sveikesnius maisto produktus.

Mityba paauglystėje gali turėti įtakos krūties vėžio išsivystymui
Krūtų audinių sutankėjimas siejamas su padidinta krūties vėžio rizika. Naujausi tyrimai rodo, kad mitybos įpročiai paauglystėje turi įtakos krūtų audinių tankumui, tad ir krūties vėžio išsivystymui suaugus ar senstant.

Lieknėjimui skirtų maisto papildų efektyvumas - abejotinas
„Manoma, kad maisto papildai gali sumažinti antsvorį trimis būdais: slopindami apetitą, mažindami maisto medžiagų įsisavinimą ir didindami riebalų ir / ar kalorijų suvartojimą“, – mintimis dalinosi LSU docentas ir „Natural Pharmaceuticals“ sveikatingumo ekspertas Ramutis Kairaitis. – Visgi mokslininkai pastebėjo, kad ne visada papildų poveikis yra toks, kaip teigiama jų reklamoje“.

Lietuviai vis dažniau renkasi vegetariškus ir egzotiškus patiekalus
Keičiantis kartoms, keičiasi ir skonis. Dar neseniai retas lietuvi atpažindavo jalapeną ar karį, o šiandien mėgaujasi triufeliais ir ančiuviais, o šalia mėsos su bulvėmis prisimena ir „kažką vegetariško“. Kulinarijos specialistų teigimu, į Lietuvą plūstelėjo naujų skonių, prieskonių ir mitybos įpročių banga.

Specialistai vandens rekomenduoja gerti tiek, kiek norisi (9)
Vieni šaltiniai teigia, kad visi be išimčių turi išgerti bent jau 2 litrus vandens, kiti, jau rekomenduoja visai ką kita, kartais, net priešingai, pavyzdžiui, kad vandens išvis nerekomenduojama gerti. Kaip elgtis siūlo sveikatos ir mitybos specialistai?

Kanapių sėklos - sėkmingiausias šių metų produktas (5)
Praėjusiais metais didžiausia JAV naujienų tarnyba CNN kanapių sėklas įtraukė į maisto produktų, 2016 m. turėsiančių didžiausią sėkmę pasaulio virtuvėse, sąrašą.

Lietuvos vaikai valgo nepakankamai vaisių ir daržovių (2)
Statistiniai duomenys rodo, kad Lietuvos šeimos įsigyja vis daugiau vaisių ir daržovių, tačiau vaikai jų valgo nepakankamai. Net kas trečia šeima pastebi netinkamus vaikų mitybos įpročius.

Garsusis dietologas Pjeras Dukanas dirbs Latvijoje (1)
Latvijoje, netoli Aizputės miestelio 140 ha teritorijoje įsikūręs „Academy Vitality“ centras pradėjo bendradarbiauti su prancūzų gydytoju-dietologu Pjeru Dukanu (Pierre Dukan), kuris jau lankėsi šiame centre.

Kaip išsirinkti saugius ir kokybiškus maisto produktus?
2015 m. 23 tonos maisto produktų, kurie turėjo patekti į rinką buvo užkrėsti salmonelės bakterijomis, 4,5 tonos – parazitais, daugiau nei 320 tonų maisto produktų viršijo leistiną kancerogeninių medžiagų kiekį. Ir tai – tik keletas pažeidimų pavyzdžių, iš viso per metus buvo sunaikinta virš 1 700 tonų nesaugių maisto produktų, todėl apsiperkant svarbu susimąstyti ir atkreipti dėmesį, ką padėsite ant pietų stalo.

Lietuvoje daugėja nutukusių vaikų
Pasaulio sveikatos organizacijos duomenimis, maždaug 6 proc. viso pasaulio vaikų iki penkerių metų amžiaus yra nutukę arba turi antsvorio. Lietuvoje per du dešimtmečius tokių vaikų padaugėjo net 7-iais procentais. Mitybos specialistų susirūpinimą kelia, kad sparčiai daugėja ir nutukusių ikimokyklinukų, kurių didžioji dalis dieną praleidžia darželyje ir ten yra maitinami bent tris kartus per dieną.

Kokia duona yra sveikatai palanki?
Vidutiniškai vienas žemės gyventojas suvalgo šešias riekutes arba apie 200 gramų duonos per dieną. Batonas, kvietinė duona, ruginė duona, ruginė ir kvietinė duona, kvietinė duona su sėklomis, ruginė duona su sėklomis, viso grūdo ruginė duona, viso grūdo ruginė duona su grūdais (rugiais arba kviečiais) ir tai tik keletas rūšių, o kur dar skirtingų prekės ženklų duona. Vartotojui vis sunkiau išsirinkti stovint prie pilnutėlių lentynų prekybos centruose. Dažniausias vertinimo kriterijus minkšta ir skani. Taip, batonas irgi minkštas ir sąlyginai skanus, bet ar sveikatai palankus?

Kam ir kada reikia tirtis cholesterolio kiekį kraujyje?
Cholesterolis – grėsmingai skambantis žodis visiems, besirūpinantiems savo sveikata. Tačiau sveikatos specialistai teigia, kad daugelis mūsų apie jį vis dar žinome per mažai. Derėtų atsiminti, kad visų cholesterolio rūšių – jų yra net trys – saikingi kiekiai sveikam žmogui yra būtini. Organizmui cholesterolio reikia kaip statybinės, energetinės medžiagos, jis taip pat būtinas hormonų gamybai, smegenų ląstelėms. Tad kada ir kodėl verta sunerimti dėl padidėjusio cholesterolio kiekio?

Miežiai sumažina apetitą ir greitina medžiagų apykaitą
Dietologai sutinka, kad visiškai atsisakyti angliavandenių tikrai negalima, tačiau būtina rinktis sveikesnius jų šaltinius, baltus kviečių miltus ir kepinius iš jų keisti pilno grūdo miltais ir jų gaminiais, košėmis. Naujausi tyrimai rodo, kad miežiai yra ypač naudingi - jie efektyviai sumažina apetitą ir greitina medžiagų apykaitą.

Vaikai valgys skaniau ir sveikiau (1)
Sveikos mitybos pagrindai įskiepijami nuo vaikystės, todėl labai svarbu, kad jau ikimokyklinio amžiaus ugdymo įstaigose vaikai būtų maitinami tinkamai. Vaikų mityba mūsų šalies mokyklose ir darželiuose yra puikiai organizuota ir turi daug privalumų, tačiau vis dar yra trūkumų. Vieni iš jų - valgiaraščiuose dominuoja bulviniai, miltiniai ir riebios mėsos patiekalai, skiriasi tik patiekalų rūšys, o maisto produktų grupė išlieka ta pati. Daržovių, žalumynų, vaisių valgoma vidutiniškai dvigubai mažiau nei rekomenduoja Pasaulio sveikatos organizacija. Patiekalai nėra šiuolaikiški, įvairūs, retai pilnaverčiai.

Lietuviai valgo daugiau vaisių ir daržovių
Lietuvos gyventojai savo stalą praturtina vis daugiau šviežių vaisių ir daržovių. Lyginant su pernai metų sausio duomenimis, pirmąjį šių metų mėnesį augo ne tik sezoninių, bet ir įvežtinių šiltųjų kraštų vaisių pardavimai.

Kokias daržoves valgyti žiemą?
Mitybos specialistai pataria žiemą nepamiršti vartoti kuo daugiau žalumynų ir daržovių, kurios turi organizmui reikalingų vitaminų ir kitų medžiagų. Taip pat naudinga valgyti ir raugintas daržoves, kurios ne tik išsaugo didžiąją dalį vitaminų, bet ir turi daug probiotikų, padedančių žarnyno veiklai ir netgi gali padėti apsisaugoti nuo vėžio.

Apelsinų sultys dailina išvaizdą ir stiprina sveikatą
Unikali vitamino C, kalio, liuteino ir folio rūgšties kombinacija, esanti apelsinų sultyse, ne tik padeda palaikyti prigimtinį odos, plaukų ir nagų grožį, bet net gali pritraukti priešingos lyties atstovus. Visų šių mikroelementų galima aptikti labai kasdieniškame gėrime - šviežiai spaustose apelsinų sultyse.

Specialistai nesutaria dėl raudonos mėsos vartojimo
Sveikos mitybos šalininkai sunerimo dėl neseniai pasirodžiusio Pasaulio sveikatos organizacijos (PSO) pareiškimo, kuriame raudona mėsa yra įvardijama kaip vienas iš onkologines žarnyno ligas skatinančių faktorių, o perdirbtos mėsos produktai (dešrelės, kumpis ir kiti perdirbti mėsos gaminiai) patenka į šiuos susirgimus sukeliančių medžiagų sąrašą. Gaubtinės ir tiesiosios žarnos vėžys yra trečia pagal mirtingumą ir dažniausiai pasitaikanti vėžio rūšis Jungtinėse Valstijose.

6 iš 10 lietuvių maitinasi nesveikai
6 iš 10 lietuvių mano per mažai judantys ir valgantys nesveikai, ir tokiu gyvenimo būdu dauguma yra nepatenkinti. Keisti mitybos įpročius, būti fiziškai aktyvesniais ir atsisakyti žalingų įpročių norėtų kas antras.

Puslapiai: [Ankstesnis]  1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42 43 44 45 46  [Kitas]