Duona |
|
Duona užima ypatingą vietą mūsų maitinime. Be duonos neįmanoma įsivaizduoti tiek sveiko žmogaus, tiek tų, kam reikia dietinio maitinimo, maisto raciono. Be to, duona pasižymi reta savybe – ji niekada neatsibosta, kas leidžia įtraukti ją į kasdienį racioną.
Duona – svarbus ir prieinamiausias vertingo augalinio baltymo šaltinis (greta bulvių, kruopų, pupų), turintis eilę nepakeičiamų aminorūgščių (metioniną, liziną). Kvietinėje duonoje baltymų yra daugiau nei ruginėje duonoje (8,6 ir 5,6% atitinkamai).
Duonoje yra ypatingai daug angliavandenių (ruginėje duonoje 40 – 43%, kvietinėje 42 – 52%); riebalų joje mažai – nuo 0,6 iki 2,9%. Duona – esminis B grupės vitaminų šaltinis. Jis tarnauja kasdieniu augalinės ląstelienos tiekėju. Pagaliau, duona – organizmui būtinų mineralinių medžiagų (o būtent kalio, kalcio, magnio, natrio, fosforo, geležies) šaltinis.
Duona – labai kaloringas produktas. Kvietinės duonos energinė vertė yra truputį didesnė, nei ruginės duonos. 100 g ruginės duonos – 190 kcal, o 100 g kvietinės duonos iš aukščiausios kokybės miltų – 233 kcal. Pagerintos duonos energinė vertė dar didesnė: 100 g – 297 kcal.
Kiek duonos galima suvalgyti per dieną? Į šį klausimą negalima atsakyti vienareikšmiškai. Esant įvairiapusiam maitinimui, apimančiam tiek augalinės, tiek gyvulinės kilmės produktus, pakanka per dieną suvalgyti 300 – 400 g duonos. Tačiau esant nedideliems susirgimams, duonos, įtraukiamos į racioną, kiekį riekia sumažinti. Pavyzdžiui, nutukusiam žmogui gydytojas gali rekomenduoti sumažinti duonos kiekį iki 100 – 150 g per dieną.
Konkretesnes rekomendacijas klausimais, susijusiais su optimaliu duonos kiekiu racione, gali suteikti gydantysis gydytojas, žinantis Jūsų energijos sąnaudas, gyvenimo būdą, sveikatos būklę.
Dažnai iškyla klausimas: kokia duona naudingesnė – ruginė ar kvietinė? Vertinant mažesnį ruginės duonos kaloringumą, ją reikėtų vartoti linkusiems į viršsvorį. Duona turi būti pagaminta iš stambaus malimo miltų. Tačiau ruginė duona nerekomenduojama esant skrandžio ir dvylikapirštės žarnos opaligės paūmėjimui, chroniniam gastritui, esant padidėjusiam rūgštingumui. Tokiais atvejais vartotina kvietinė duona, nepagerinti džiūvėsėliai.
Puslapiai: 1 2
Carrie
Janai
mhnytrct
Jeana