Naujienos      
2015-06-23

Kuri dieta geriausiai apsaugo širdį?

Rekomenduok draugui
Spausdinti

Su netinkama mityba ir pasyviu gyvenimo būdu susijusios širdies ir kraujagyslių sistemos ligos yra vadinamos šiuolaikinės visuomenės rykšte, kadangi su jomis kasmet susiduria ir nuo jų miršta vis daugiau žmonių. Mokslininkai ieško geriausių ligų prevencijos būdų ir aptaria sveikiausias dietas.

Lietuvos Sporto universiteto (LSU) docento R. Kairaičio teigimu, daugeliu atveju sveikatos ekspertų nuomonė apie dietas, jų poveikį išsiskiria. Šie prieštaravimai atsiranda dėl rekomendacijų antsvoriui mažinti bei širdies ir kraujotakos sistemai stiprinti – iš vienos pusės atsikračius nereikalingų kilogramų, galima išvengti širdies ligų arba bent jau sumažinti jų progresavimą, tačiau anaiptol ne visos dietos, skirtos antsvoriui mažinti, yra naudingos širdžiai.

„Pavyzdžiui, populiarioji Atkinso dieta rekomenduoja valgyti baltyminius bei riebalų turinčius produktus ir griežtai riboja angliavandenių vartojimą, - komentavo „Natural Pharmaceuticals“ ekspertas. – Tačiau čia susiduriame su esminiu klausimu – ar daug riebalų turinti dieta gali būti naudinga mūsų širdžiai? Juk širdies ir kraujotakos sistemos stiprinimui rekomenduotina mityba dažniausiai riboja suvartojamų riebalų kiekį.“

Dauguma antsvorį mažinančių dietų rekomenduoja vartoti nedaug angliavandenių, ypatingai greitai įsisavinamų. „Taip pat šiuo metu ypatingai populiarėja žaliavalgystė, siūloma vartoti daug vaisių bei daržovių“, - sakė R. Kairaitis.

Tačiau, pasak eksperto, mokslinių tyrimų, pagrindžiančių vienos ar kitos dietos veiksmingumą ir įtaką antsvoriui ir sveikatai – kol kas trūksta arba jie yra prieštaringi.

DASH dieta efektyviausiai saugo širdies ir kraujagyslių sistemą

JAV mitybos ir širdies ligų specialistai vieningai sutaria, jog šiuo metu veiksmingiausia dieta antsvoriui bei hipertenzijai mažinti yra DASH (angl. dietary approaches to stop hypertension). Jos poveikis jau yra pagrįstas moksliniais tyrimais.

„DASH pagrindą sudaro grūdai ir pilno grūdo produktai, vaisiai bei daržovės, - pasakojo R. Kairaitis. – Kiek mažiau siūloma vartoti neriebių pieno produktų, paukštienos, žuvies ir neriebios mėsos. O mažiausią dalį mitybos raciono turėtų sudaryti riešutai, ankštiniai produktai ir riebalai. O saldumynų rekomenduotina visiškai atsisakyti“.

Šaltinis: Edieta.lt
Autorius:Edieta.lt

   
  (0)
VardasEl. paštas
Komentaras
Saugos kodas:
  Susijos naujienos  

Antibiotikų vartojimas gali lemti nutukimą (0)

Lietuvos vaikai valgo per mažai daržovių (671)

Daržovių ir vaisių vartojimas žiemą: karaliauja citrusiniai vaisiai, bulvės ir kopūstai (676)

Populiarėja sveikesnė ir įvairesnė duona (0)

Pilno grūdo produktai mažina širdies ir kraujagyslių ligų riziką (768)

Ant lietuvių stalo daugėja žuvies (0)