Naujienos      

Kruopos

Skaityti komentarus (72)
Rekomenduok draugui
Spausdinti

Įvairios mūsų maiste naudojamos kruopos teikia organizmui angliavandenius (įvairiuose kruopose jų yra nuo 65 iki 77%), augalinius baltymus (7 – 12%), riebalus (iki 6%), mineralines medžiagas, tarp kurių yra fosforas, geležis, kalis, magnis, kalcis; tokie vitaminai, kaip B1, B2, PP ir kt.

Dietologijos požiūriu, kruopas galima pavadinti universaliais produktais ir naudoti sergant bet kokiomis ligomis. Vienos ir tos pačios kruopos tinka įvairių patiekalų ruošimui, esant įvairiems negalavimams. Naudojant įvairų kulinarinį apdorojimą, galima užtikrinti virškinimo organams maksimaliai taupų režimą (skystas ir trintas košes) arba iššaukti žarnyno motorinės funkcijos aktyvavimą (birios košės).

Kai kurios kruopos (ryžiai, avižos, perlinės), verdamos išskiria baltymų – krakmolo gleives, kurios naudojamos ruošiant gleivėtas sriubas. Šios sriubos, palyginus su kitais pirmaisiais patiekalais truputį mažiau sužadina skrandžio sekreciją, neiššaukia žymios žarnyno peristaltikos. Gleivėtos sriubos įtraukiamos į valgiaraštį, esant skrandžio ir dvylikapirštės žarnos opaligės paūmėjimui, chroniniam pankreatitui, chroniniam kolitui, kurį lydį žarnyno veiklos sutrikimai.

Manų kruopos ruošiamos iš kviečių. Jie greitai išverda, greitai pasisavina, turi mažai ląstelienos (0,2%). Skystos manų košės įtraukiamos į dietas, skiriamas sergat skrandžio – žarnyno trakto ligomis ir po skrandžio bei žarnyno operacijų.

Ryžiai, kaip ir manų kruopos, turi minimalų ląstelienos kiekį (0,4%). Švelniausiais patiekalais yra gleivėta ryžių sriuba ir trinta ryžių košė. Ryžiai gerai dera su pienu, mėsa, vaisiais bei daržovėmis. Biri ryžių košė, ryžių plovas su razinomis, pudingas, apkepas, kotletai, dešimtis kitų kruopų patiekalų gali papuošti pusryčius, pietus ir vakarienę.

Kai kurie žmonės atsisako ryžių, bijant priaugti svorio. Tačiau tai kruopos, kurių angliavandeniai – tai pagrindinai krakmolas, kurios mažiau sąlygoja svorio augimą, nei tortai, uogienės ir kiti produktai, kurių sudėtyje yra daug cukraus. Ryžių kruopų kaloringumas apytiksliai lygus grikių kaloringumui.

Daugumai šeimininkių žinomas ryžių gebėjimas sugerti druską. Todėl juo galima išgelbėti padėtį, kai sultinys yra persūdytas. Šiam tikslui pakanka saują kruopų įsukti į marlės maišelį, nuleisti į sultinį ir pavirti. Egzistuoja nuomonė, kad didelio ryžių kiekio vartojimas naudingas sergant ligomis, susijusiomis su druskų kaupimusi. Tai neteisinga. Ryžiai beveik neįtakoja druskų išvedimą iš žmogaus organizmo.

Puslapiai:   1     2  

   
  Straipsnio komentarai (72)
daugiau
2022-03-20 07:27
AbrtPem
<a href="https://t.me/filmfilmfilmes/5">????????</a>
2022-03-20 05:14
AbrtPem
<a href="https://t.me/filmfilmfilmes/17">?? ????????? ???????? ??????</a>
2022-03-20 03:02
AbrtPem
<a href="https://t.me/filmfilmfilmes/8">??????????</a>
2022-03-20 00:50
AbrtPem
<a href="https://t.me/filmfilmfilmes/22">??????? ?????</a>
VardasEl. paštas
Komentaras
Saugos kodas:
  Susije straipsniai  

Gardžiausi vegetariški patiekalai iš viso pasaulio (909)

Sveiki ir gardūs pusryčiai mažiesiems (731)

Saldumynai, kurių negalėtumei atsisakyti (800)

Kaip moterys lieknėja? (1000)

Vištiena ant grotelių! Kitoks skonis, novatoriškas ruošimas, originalus pateikimas (973)

Pasirinkite tinkamą arbatą lieknėjimui (842)