Dieta ir valgymo įpročiai Akmens amžiuje |
|
Per Paleolitinį akmens amžiaus periodą, žmonės buvo medžiotojai - maisto rinkėjai. Dietos racione galėjo būti tiek gyvulinis ir augalinis maistas. Iškasenos byloja, kad pirminė dieta buvo gyvulinės kilmės. Ypač vertingi maisto produktai buvo gyvulių organai, mėsa, kepenys, inkstai.
Gyvulių smegenys – gyvulinės kilmės maistas, kuris yra nepaprastai turtingas maisto šaltinis. Akmens amžiaus žmonės nevartojo daug pieniško maisto, nei jie valgė daug angliavandenių turinčius maisto produktus tokius kaip pupos ar mielės ar grūdiniai augalai.
Paskutiniais mokslininkų duomenimis į raciono sudėtį įeina du trečdaliai gyvulinio maisto. Į sudėtį patenka žuvis ir vėžiagyviai ir tiktai vieną trečdalį augalinis maistas.
Valgydavo daugiausiai baltyminį maistą, mažiau angliavandenių turinčio maisto. Šiais laikais tai visiška priešingybė. Akmens amžiaus žmonių riebalų suvartojimas buvo panašus į šiandieninį riebalų suvartojimą, tačiau riebalų tipas buvo žymiai skirtingas. Pavyzdžiui, vidurkis Omega-6/Omega-3 suvartojamų taukų iki žemdirbystės atsiradimo santykis buvo apie 3:1, palyginti su apytiksliai 12:1 šiandien.
Karbonatų suvartojimas buvo žemesnis, kadangi svarbiausias augalinis maistas buvo vaisiai ir daržovės, o ne javai. Didesnis vartojimas buvo pradėtas tiktai po žemės ūkio revoliucijos (įvykstantis prieš apytiksliai 10-15,000 metų), kada kviečiai, ryžiai, ir kiti grūdiniai augalai tapo reguliariu žemdirbio racionu.
Šaltinis: | Edieta.lt |
FrankJScott
Jonis
šųy
kamile