Kalio dieta |
|
Naudojama sergant hipertonine liga, esant kraujotakos nepakankamumui. Į sumažinto kalorijų skaičiaus dietą įtraukti produktai, turintys daug kalio, pašalinta druska ir mėsos bei žuvies ekstraktai, apribotas skysčių kiekis. Maitinimas 6 kartus per dieną. Skiriami keturi nuoseklūs valgiaraščiai, kurių kiekvienas turi 6-7 g kalio (I-II valgiaraščiai – 1-2 dienos, III-IV – 2-3 dienas).
1 valgiaraštis
1-ieji pusryčiai: keptos bulvės - 200 g, kava – surogatas su pienu - 180 g.
2-ieji pusryčiai: šviežių kopūstų arba morkų sultys - 100 g
Pietūs: bulvių tiršta sriuba - 200 g, morkų tyrė - 100 g, vaisių želė.
Popiečiai: erškėtuogių nuoviras - 100 g.
Vakarienė: bulvių tyrė - 300 g, erškėtuogių nuoviras - 100 g.
Prieš miegą: vaisių sultys - 100 g.
2 valgiaraštis
1-ieji pusryčiai: keptos bulvės - 200 g, kava – surogatas su pienu - 180 g.
2-ieji pusryčiai: kvietinė košė - 150 g, kopūstų (morkų) sultys - 100 g.
Pietūs: kopūstų arba bulvių tiršta sriuba - 200 g, bulvių kotletai - 200 g, vaisių želė.
Popiečiai: erškėtuogių nuoviras - 100 g.
Vakarienė: ryžių plovas su vaisiais - 150 g, erškėtuogių nuoviras - 100 g.
Prieš miegą: vaisių sultys - 100 g.
3 valgiaraštis
1-ieji pusryčiai: pieniška kvietinė košė su džiovintais vaisiais - 200 g, kava – surogatas su pienu - 180 g.
2-ieji pusryčiai: bulvių tyrė - 200 g, kopūstų (morkų) sultys - 100 g.
Pietūs: avižinė sriuba su daržovėmis - 250 g, morkų kotletai - 150 g, džiovintų vaisių kompotas - 180 g.
Popiečiai: erškėtuogių nuoviras - 100 g.
Vakarienė: virta žuvis - 55 g, bulvių tyrė - 200 g, arbata su pienu - 180 g.
Prieš miegą: vaisių sultys - 100 g.
4 valgiaraštis
1-ieji pusryčiai: šviežių daržovių salotos - 150 g, pieniška grikių košė - 200 g, kava – surogatas su pienu - 180 g.
2-ieji pusryčiai: išmirkytos razinos (džiovinti abrikosai) - 100 g, kopūstų (morkų) sultys - 100 g.
Pietūs: vegetariška bulvių sriuba - 400 g, virtos mėsos plovas su ryžiais - 55/180 g, džiovintų vaisių kompotas - 180 g.
Popiečiai: kepti obuoliai - 100 g.
Vakarienė: virta mėsa - 55 g, bulviniai kotletai - 200 g, arbata su pienu - 180 g.
Prieš miegą: vaisių sultys - 100 g .
2, 3, 4 valgiaraščiui išduodama atitinkamai 50, 100 ir 200 g kvietinės duonos be druskos, 4 valgiaraščiui – 30 g cukraus.
elina