Sveika mityba      

Tas gardusis besijuokiantis riešutėlis

Skaityti komentarus (2)
Rekomenduok draugui
Spausdinti

Pasirodo, pistacijos ne visai paprastas riešutas. Žmonės maistui jas pradėjo vartoti dar 7000 metų prieš mūsų erą. Jos minimos Biblijoje ir buvo mėgiamos carų namuose kaip ypatingas skanėstas. Beje, pasakysime Jums dar vieną naujieną — šie riešutai padeda numesti svorio.

Pistacijų istorija

Visų pirma, pistacijos medis pasirodė Artimuosiuose Rytuose ir tai yra vienas seniausių žydinčių riešutmedžių. Jos puikiai augo šiltuosiuose kraštuose ir greitai tapo vertingu delikatesu. Pistacijas mėgo ir jomis lepinosi tiek karališkos šeimos, tiek paprasti gyventojai. Sklando legenda, kad viename caro dvare, pistacijos buvo paskelbtos karališku maistu ir buvo pareikalauta, kad visas gaunamas pistacijų derlius būtų pristatomas tik caro šeimai, neiššvaistant nei vieno riešutėlio.

Sveikas užkandis

Pistacijos — vienintelis naudingas užkandis sveikatai. Jeigu Jūs suvalgysite saujelę jų tarp pagrindinių valgių, sustiprės medžiagų apykaita, sumažės apetitas ir Jūs nepersivalgysite pietų ar vakarienės metu. Bijoti papildomų kolorijų, kurių tiek daug pistacijose neverta: pistacija — tai mažiausiai koloringas riešutas, porcija, kurią sudaro 30 šių riešutėlių teturi vos 100 kcal. Dėka didelio proteino ir ląstelienos kiekio, jos greitai ir ilgam numalšina alkį bei mažina apetitą. Vienoje porcijoje (30 gramų) yra tiek vitaminų ir naudingų mineralų, kiek neturi nei viena kita riešutų rūšis. Grįžtant prie istorinių žinių, ar teko girdėti, jog Didžiojo Šilko Kelio keliautojai valgė jas keliuonėje dėl jų maistingumo bei ilgo saugojimo laiko?

Pistacijų augimo ypatybės

Pistacijos auga panašiai kaip vynuogės. Jos slepiasi mėsingame apvalkale. Nokstant kevalas džiūsta ir skyla. Nuimant derlių, stengiamasi, kad jos nesiliestų su žeme, specialios derliaus nuėmimo mašinos tam puikiai pritaikytos. Po derliaus nuėmimo, pistacijos kraunamos į konteinerius bei išvežamos perdirbimui.
Idealios pistacijų auginimo sąlygos yra Kalifornijoje. Ten, 1970 metais buvo užveistos pistacijos eksperimentams. Šiuo metu ši valstija pirmauja pasaulyje, kaip pistacijų augintoja. Kalifornijos pistacijos — pačios kokybiškiausios. Todėl, pirkdamos jas, ieškokite, būtent, pakuotės su etikete: "California Grown" (Išauginta Kalifornijoje). Išoriškai riešutas taip pat turi atrodyti kokybiškai: branduoliukas turi būti pakankamai stambus ir ryškiai žalios spalvos. Dažniausiai pardavimo vietose pistacijos pateikiamos trijų rūšių: pakepintos su trupučiu drskos, originalios su specialiais prieskoniais bei natūralios — neturinčios jokių prieskonių.
Kasdienis pistacijų vartojimas stiprina širdį: jos yra riebalų pagrindas, kurie sugeba panaikinti "blogą" cholesterolį. Tiems, kurių regėjimas yra prastas, patartina valgyti jas kur kas dažniau: liuteino ir zeaksatino elementai labai naudingi regėjimui bei stabdo akių nusilpimą.

Profesionalo žvilgsnis

Tanya Zuckerbrot — profesionali dietologė, trijų vaikų mama ir autorė dietos F-Factor sako:"Yra daug mitybos tradicijų kiekvienoje šalyje. Kaip taisyklė, subalansuota mityba neįmanoma be sriubos arba salotų. Tačiau šis racionas nėra gerai ypač sveikas, kadangi jame yra daug perdirbtų produktų, kuriuose slepiasi daugybė angliavandenių, sočiųjų riebalų ir cholesterolio, be to, pastebimas ląstelienos stygius, "naudingųjų" riebalų ir daugybės vitaminų trūkumas. Pistacijos — tai natūralus skanėstas. Patariu jas vartoti po saujelę ryte bei vakare. Tai pats paprasčiausias būdas papildyti savo maisto racioną papildomais baltymais bei dietine ląsteliena."

Prietarai

Įdomu, jog su šiuo riešutėliu siejama daug įdomių prietarų. Pavyzdžiui, manoma, kad keletas riešutėlių, padėtų brangioje vazelėje ir matomoje vietoje, atneš turtus bei sėkmę, o dvi pistacijos, susuktos raudoname šilke ir saugiai padėtos, išsaugos sutuoktinių meilę bei ištikimybę. Ypač mėgsantys šį "besijuokiantį riešutėlį" (pistacijos taip vadinamos Irane), gali net susirengti papildomą šventę sau — vasario 26 — ąją švenčiama Pasaulinė Pistacijų Diena.

Šaltinis: jupiterimages.com nuotr.
Autorius:Pagal užs.spaudą, Gerda Zemenskaitė

Asmeniškai TAU dietologo sudarytas valgiaraštis
​​​​​​​​​​​​​​​​
   
  Straipsnio komentarai (2)
daugiau
2014-02-07 22:21
Alina
Ypač naudingos yra žalios, t.y. nekepintos, nesūdytos ir ekologiškai išaugintos pistacijos. Perku tokias rawjus.lt
2014-01-23 23:16
Daiwaa
Man labai jis patinka retkaciais ju nusiperku o del ju tokia kaina brangi
VardasEl. paštas
Komentaras
Saugos kodas:
  Susije straipsniai  

Gardžiausi vegetariški patiekalai iš viso pasaulio (910)

Sveiki ir gardūs pusryčiai mažiesiems (732)

Saldumynai, kurių negalėtumei atsisakyti (800)

Kaip moterys lieknėja? (1001)

Vištiena ant grotelių! Kitoks skonis, novatoriškas ruošimas, originalus pateikimas (974)

Pasirinkite tinkamą arbatą lieknėjimui (844)