Sveika mityba      

Šviežių sulčių nauda organizmui

Skaityti komentarus (1)
Rekomenduok draugui
Spausdinti

  Kiekvieną  dieną žmonės manęs teiraujasi apie parduotuvėje perkamas sultis pakeliuose. Nepaisant to, kad jas gamina vietiniai gamintojai, bei to, kad ant pakuotės nėra nurodyta, jog į sultis buvo papildomai dėta cukraus, saldus sulčių skonis žadina nepasitikėjimą.

Taip yra daugiausiai dėl 2 priežasčių: visų pirma, šie prietarai išliko nuo tų laikų, kai Lietuvoje atsirado galimybė pirkti miltelius ir iš jų patiems gamintis „sulčių gėrimą“. Antra, parduotuvėje pirktas vaisius, pavyzdžiui, apelsinas, retai kada būna toks saldus, kaip apelsinų sultys pakeliuose – labai dažnai apelsinai rūgštoki, neprinokę ar net sausi, taip pat, kaip ir vynuogės bei kiti vaisiai.

Kalbant su vietiniais gamintojais, kurie gamina tikras, 100% natūralias sultis pakeliuose, aš gavau naudingos informacijos bei atsakymų į galbūt anksčiau neatsakytus klausimus.

Kodėl pirkti parduotuvėje vaisiai ir uogos neretai rūgštoki, kitaip nei parduotuvėje parduodamos sultys pakeliuose

      Sultys bei vaisiai, iš kurių jos gaminamos, yra vertingas natūralaus vaisių cukraus – fruktozės ir gliukozės, - šaltinis. Būtent šių angliavandenių dėka vaisiai ir jų sultys ir yra tokio saldaus skonio. Ypatingai daug fruktozės yra sultyse bei perdirbtuose jų produktuose – vynuogių sultyse, nektare, razinose, - todėl jos yra tokios saldžios.

Vaisių  saldumą daugiausia lemia jų sunokimo laipsnis nuskynimo laikotarpiu. Pavyzdžiui, tam, kad vaisius ir sultis  iš  tolimų nuo Lietuvos šalių (Pietų Amerikos šalių, Tolimųjų Rytų šalių, Afrikos ir etc) atgabenti į mūsų šalį sveikus, jie neretai yra surenkami prieš jiems sunokstant. Kita vertus, sulčių koncentratai, iš kurių gaminamos 100% natūralios parduotuvėse perkamos sultys pakeliuose, gaminamos iš vaisių, kurie yra visiškai sunokę. Kaip bręsta žmogaus organizmas, taip noksta ir vaisiai bei daržovės. Visoms gamtos dovanoms svarbu pasiekti visiškos brandos, kad jos būtų visavertės bei pasižymėtų geriausiomis galimomis savybėmis (skonis, vaizdas, maistinė vertė).

Kaip paprastais žodžiais pasakojo vietinis gamintojas, pavyzdžiui, apelsinų  sultys gaminamos iš koncentrato, kuris gautas iš apelsinų, kurie ilgiau „kabėjo ant medžio ir buvo surinkti maksimalaus sunokimo momentu (24-48 val. bėgyje)“.

Kodėl sultys rekomeduoja gerti pusryčiams?

Dauguma žmonių pusryčiauja nuo 7 iki 9 val. Ne veltui jis laikomas pačiu svarbiausiu valgymo metu dienoje, todėl kad su pusryčiais susijusią  energiją organizmas naudoja pirmoje dienos pusėje, kuri paprastai būna pati aktyviausia, nes tuo metu mokomasi arba dirbama. Todėl svarbu valgyti pusryčius. Antra vertus, jo metu svarbu valgyti angliavandenių prisotintą maistą, kurie yra pagrindinis energijos šaltinis. Natūralios sultys užtikrina šias funkcijas, nes sulčių stiklinė po prabudimo pažadina skrandį bei imamos gaminti skrandžio sultys ir taip žmonės skatinami sveikai papusryčiauti. Taip pat sultys aprūpina organizmą jam reikalingais angliavandeniais. Su angliavandeniais turime gauti 50%–65%  bendros dienos energijos normos (visa kita dalis – baltymai ir riebalai). Be to, sultyse esantis cukrus leidžia organizmui per pusryčius užtinkrinti ilgalaikį sotumo jausmą.

Sulčių  gėrimas rytais skatina pozityvų poveikį, patvirtino skirtingi tyrimai. Taip  pagerinamas žmogaus gebėjimas susikaupti, gerėja atmintis bei nuotaika. 

Sveikam gyvenimo būdui puoselėti svarbi kalorijų  kilmė

Dirbdama su žmonėmis, kuriems rūpi sveikas gyvenimo būdas bei gera savijauta, aš padariau išvadą, kad per daug dėmesio skiriama kalorijų  kiekiui, o ne jų kilmei, kas yra gerokai svarbiau. Pavyzdžiui, kad produktas yra naudingas ir buvo pagamintas iš vaisių, kurie augo natūraliose sąlygose.

Aišku, kaip ir bet kurioje srityje, taip ir geriant sultis, reikia saiko ir sveiko proto. Rekomenduojama žmogui į dieną išgerti sulčių stiklinę.

Svarbu nepamiršti, kad kaip šviežiai išspaustose sultyse, taip ir sultyse pakeliuose – vis tie patys vaisiai, tik koncentruotame pavidale. Pavyzdžiui, stiklinėje sulčių slypi 4-5 pomidorai arba 2-3 išspausti apelsinai. Todėl išgėrus sulčių stiklinę, organizmas apsirūpina dideliu kiekiu vaisių ar uogų. 

Kaip buvo minėta anksčiau, ypatingai sultis rekomenduojama gerti ryte, tokiu būdu priimant organizmui būtiną angliavandenių dozę, kurie yra svarbiausias energijos šaltinis organizmui.

Šaltinis: jupiterimages.com nuotr.
Autorius:Aušra Jauniškytė

Asmeniškai TAU dietologo sudarytas valgiaraštis
​​​​​​​​​​​​​​​​
   
  Straipsnio komentarai (1)
daugiau
2015-05-18 14:16
Deimante
Didžiausia sulčių nauda, kuomet jos spaustos su lėtaeige sulčiaspaude. Taip išsaugomos visi vitaminai bei maistinės medžiagos, sultys nesioksiduoja, bei spalva išlieka "akiai skani" :)
VardasEl. paštas
Komentaras
Saugos kodas:
  Susije straipsniai  

Gardžiausi vegetariški patiekalai iš viso pasaulio (915)

Sveiki ir gardūs pusryčiai mažiesiems (738)

Saldumynai, kurių negalėtumei atsisakyti (806)

Kaip moterys lieknėja? (1007)

Vištiena ant grotelių! Kitoks skonis, novatoriškas ruošimas, originalus pateikimas (980)

Pasirinkite tinkamą arbatą lieknėjimui (850)