Sveika mityba      

10 priežasčių, kodėl sveika valgyti jogurtą

Skaityti komentarus (3)
Rekomenduok draugui
Spausdinti
1. Jogurtas virškinamas lengviau nei pienas.

Daugelis žmonių, kurie netoleruoja laktozės ar yra alergiški pieno baltymams, gali mėgautis jogurtu. Dėl jogurte esančių bakterijų jis virškinamas geriau negu pienas. Gyvos aktyviosios bakterijos padeda susidaryti laktazei (laktozę skaidančiam fermentui, kurio trūksta žmonėms, netoleruojantiems pieno) ir kitam kai kuriuose jogurtuose esančiam fermentui (beta-galaktozidui), kuris taip pat pagerina laktozės įsisavinimą fermento stokojantiems žmonėms.
 
Bakteriniai fermentai, susidarantys auginant bakterijas, dalinai suvirškina pieno baltymą kazeiną. Taigi jis lengviau įsisavinamas ir rečiau sukelia alergines reakcijas. Mūsų pediatrijos praktikoje pastebėjome, kad vaikai, kurie netoleruoja pieno, dažniausiai gali valgyti jogurtą, nes jame paprastai yra mažiau laktozės negu piene. Augant bakterijoms, pieno cukrus paverčiamas į du cukrus - gliukozę ir galaktozę, kuriuos lengvai įsisavina laktozės netoleruojančių žmonių organizmas.

2. Jogurtas apsaugo gaubtinę žarną.

Štai medicininė tiesa: "Tu esi sveikas tiek, kiek sveika tavo gaubtinė žarna". Valgydamas jogurtą, tu rūpiniesi savo gaubtine žarna. Pirmiausia, jogurte yra pieno bakterijų, žarnynui naudingų bakterijų, kurios  padeda išsaugoti sveiką gaubtinę žarną ir netgi sumažina jos vėžio riziką. Pieno bakterijos, ypač acidofilas, skatina sveikatai naudingų bakterijų susidarymą gaubtinėje žarnoje ir sumažina tulžies virsmą į kancerogenines tulžies rūgštis. Juo daugiau šių sveikatai naudingų bakterijų yra jūsų gaubtinėje žarnoje, tuo mažiau šansų susirgti žarnyno ligomis.

Iš tikrųjų jogurte esančios gerosios bakterijos dezaktyvuoja kenksmingas medžiagas, kol jos netapo kancerogeniškomis (pavyzdžiui, nitratus ir nitritus, kol jie nepavirtę nitrozaminais).
 
Antra, jogurtas yra puikus kalcio – mineralo, kuris taip pat apsaugo gaubtinę žarną ir sumažina jos vėžio riziką, - šaltinis. Kalcis trukdo atsirasti ląstelių, galinčių padidinti gaubtinės žarnos vėžio riziką, pertekliui. Jis taip pat suriša  kancerogenines tulžies rūgštis bei neleidžia joms dirginti gaubtinės žarnos sienelių. Žmonės, besilaikantys dietos, kurioje gausu kalcio (pvz., Skandinavų šalyse), turi mažesnę tikimybę susirgti gaubtinės žarnos vėžiu. Vieni tyrimai parodė, jog suvartojus vidutiniškai 1,200 miligramų kalcio (dienos normą), vėžio rizika sumažėja 75%. Aš, išsigydęs gaubtinės žarnos vėžį, labai rūpinuosi savo gaubtine žarna. Mano gyvenimas priklauso nuo jos.

3. Jogurtas padidina kitų maistingųjų medžiagų teikiamą naudą.

Jogurte esančios bakterijos pagerina kalcio ir B grupės vitaminų įsisavinimą. Jogurte esanti pieno rūgštis padeda suvirškinti piene esantį kalcį ir jį lengviau įsisavina organizmas.

4. Jogurtas gali sustiprinti imunitetą.

Mokslininkai, tyrę 68 žmones, kurie tris mėnesius kiekvieną dieną suvalgydavo po 2 indelius gyvojo jogurto, išsiaiškino, jog jų organizmuose gaminosi daugiau imunitetą gerinančių interferonų. Jogurte esančios bakterijos taip pat turėjo įtakos su infekcijomis kovojančių baltųjų kraujo kūnelių gaminimuisi. Kai kurie eksperimentiniai tyrimai su gyvūnais parodė, kad jogurto bakterijos pasižymi ypatingomis savybėmis ir užkerta kelią navikiniams procesams.

Jogurtas yra naudingas vaikų ir vyresnių žmonių sveikatai. Vaikams šis produktas - tai subalansuotas baltymų, riebalų, angliavandenių ir mineralų šaltinis, ir jie jį mėgsta. Vyresniems žmonėms, kurių žarnynas dažniausiai jautrus ar kuriems trūksta laktazės, jogurtas taip pat yra labai vertingas maistas. Pastebėta, kad vyresnių asmenų žarnyne sumažėja bifido bakterijų, kurios neleistų kauptis toksinams ir galbūt vėžį sukeliančioms bakterijoms, kiekis.
     
5. Jogurtas pagreitina sveikimą po žarnyno infekcijų.

Kai kurie virusiniai ir alerginiai skrandžio bei žarnyno susirgimai žaloja žarnyno sieneles, ypač ląsteles, kurios gamina laktazę. Todėl atsiranda laikinų laktozės įsisavinimo problemų. Štai kodėl vaikai, sirgę žarnyno infekcija, dažnai mėnesį ar du netoleruoja pieno. Jogurte yra mažiau laktozės ir daugiau laktazės, kuri yra gerai toleruojama gydant žarnyną. Taigi šis produktas populiarus gydant diarėją. Daugelis pediatrų rekomenduoja jogurtą vaikams, kurie skundžiasi įvairiais virškinimo sutrikimais. Tyrimai rodo, kad mažyliai greičiau pasveiksta po diarėjos, jei valgo jogurtą. Jei naudojate antibiotikus, naudinga valgyti jogurtą. Jis sumažins antibiotikų daromą žalą gerosioms žarnyno bakterijoms.

Antibiotikų nugalėtojas

Antibiotikai naikina ne tik blogąsias bakterijas - jie naikina ir gerąsias žarnyno bakterijas. Gyvosios jogurte esančios bakterijos gali papildyti gerųjų bakterijų skaičių, kol bus sunaikintos žalingosios bakterijos. Aš paprastai jogurto dienos dozę skiriu tol, kol pacientas geria antibiotikus ir dar dvi savaites po jų vartojimo. 1999 m. atlikti Pediatrijos tyrimai parodė, kad laktobakteriniai organizmai gali sumažinti diarėjos, dažnai kylančios vartojant antibiotikus, riziką.

6. Jogurtas gali sumažinti mielinių infekcijų tikimybę.

Tyrimai parodė, kad kasdien suvalgant 8 uncijas gyvojo jogurto sumažėja mielinių bakterijų kiekis makštyje bei mielinių infekcijų tikimybė.

7. Jogurtas - puikus kalcio šaltinis.

Dažniausiai vienoje jogurto porcijoje (8 uncijose) yra 450 mg. kalcio - pusė vaikams rekomenduojamos dienos normos ir 30-40% suaugusiems rekomenduojamos dienos normos. Dėl jogurte esančių gyvųjų bakterijų pagerėja kalcio įsisavinimas, iš 8 uncijų jogurto indelio gauname daugiau kalcio nei iš tokio pat kiekio pieno.

8. Jogurtas yra puikus baltymų šaltinis.

8 uncijose paprastojo jogurto yra apie 10-14 g baltymų, kurių kiekis atitinka 20% rekomenduojamos dienos normos. Faktiškai, 8 uncijose jogurto, kuriame yra gyvųjų ir aktyviųjų bakterijų, yra 20% daugiau baltymų nei tame pačiame kiekyje pieno (10 g palyginus su 8 g). Be to, jis yra ne tik puikus baltymų šaltinis - pieno baltymai, išskirti fermentacijos metu, yra lengviau virškinami. Dėl šios priežasties jogurte esantys baltymai dažnai vadinami "apdorotais arba suvirškintais".

9. Jogurtas gali sumažinti cholesterolio kiekį kraujyje.

Keletas tyrimų parodė, kad jogurtas gali sumažinti cholesterolio kiekį kraujyje. Manoma, kad jogurte esančios gyvosios bakterijos gali įsisavinti cholesterolį ar surišti tulžies rūgštis arba šie procesai gali vykti vienu metu.

10. Jogurtas – "augimo maistas".

Vaikų, turinčių žarnyno problemų, augimui svarbios dvi maistinės jogurto savybės: pirma, proteinai virškinami lengviau, antra, jogurte esanti pieno rūgštis pagerina mineralų įsisavinimą. Ir netgi išrankiausi smaližiai valgys jogurtą ir vertins jį kaip nuostabų maistą.

Galbūt mums reikėtų prisiminti, kad žmonių, kurie vartoja daug jogurto (pavyzdžiui, bulgarų), ilgesnė gyvenimo trukmė ir geresnė sveikata sulaukus senyvo amžiaus.

Sakoma, kad visas maistas su jogurtu yra pagamintas vienodai.

Ne visai taip. Iš tikrųjų jogurte, kuriuo glaistomi lengvi užkandžiai (razinos, riešutai ir vaisių gabaliukai), yra daug cukraus. Taigi jūs suvalgysite daugiau cukraus nei jogurto.
Autorius:Eli.lt; Jupiterimages nuotr.

Asmeniškai TAU dietologo sudarytas valgiaraštis
​​​​​​​​​​​​​​​​
   
  Straipsnio komentarai (3)
daugiau
2016-08-18 20:47
Tadas
Chebra, turi būti ne "Mielinių infekcijų", o "grybelinių" :)
2010-05-04 20:08
Svaja
man irgi skanu jogurtas, bet ji dazniausiai valgydavau nes galvodavau kad gaunu geruju bakteriju, bet isnagrinejusi jogurtu savybes supratau kad jame nieko naudino nera, tai pradejau gerti kapsulemis gerasias bakterijas,geriu erceflora duo gerasias bakterijas, ir tikrai galiu pasigirti ,kad susitvarke virskinimo sistema, bei nustojo pusti pilva :)
2009-03-08 16:49
Dove
man patinka Jogurtassssss
VardasEl. paštas
Komentaras
Saugos kodas:
  Susije straipsniai  

Gardžiausi vegetariški patiekalai iš viso pasaulio (126)

Sveiki ir gardūs pusryčiai mažiesiems (66)

Saldumynai, kurių negalėtumei atsisakyti (39)

Kaip moterys lieknėja? (59)

Vištiena ant grotelių! Kitoks skonis, novatoriškas ruošimas, originalus pateikimas (39)

Pasirinkite tinkamą arbatą lieknėjimui (28)