Sveika mityba      

Maisto produktai Jūsų sveikatai

Skaityti komentarus (4)
Rekomenduok draugui
Spausdinti

Kaskart vaikščiodamos po maisto prekių parduotuvę nepamirškite įsidėti nors keletą produktų, kuriuos galima priskirti vieniems iš sveikiausių produktų. Žinoma, rinkitės ne tik šokoladą.

Riešutai. Gausu senėjimą stabdančių vitaminų, mikroelementų ir omega-6 riebalų rūgščių, mažinančių širdies ligų riziką. Riešutai yra geras baltymų ir skaidulų šaltinis, o kai kurios tautos juos vadina dievų maistu. Pagal sveikos mitybos piramidę, riešutai patenka į vieną maisto produktų grupę kartu su mėsa, paukštiena, žuvimi ir  kiaušiniais. Nors riešutai kaloringi, bet daugelyje jų nėra sočiųjų riebalų rūgščių, kurios didina cholesterolio kiekį kraujyje. Taigi pasakymas, kad riešutai tukina yra neteisingas.
 
Dietologai dažnai rekomenduoja riešutus vartoti žmonėms, sergantiems cukriniu diabetu, širdies ir kraujagyslių ligomis, turintiems padidėjusį cholesterolio kiekį kraujyje. Patartina valgyti kuo įvairesnius riešutus. Pavyzdžiui, vieną dieną suvalgote keletą lazdyno riešutų, kitą – pasmaguriaujate migdolais ar pistacijomis.

Alyvų aliejus. Tai yra natūralus antioksidantų šaltinis. Jis sumažina širdies ligų riziką, reguliuoja cholesterolio kiekį kraujyje, turi priešuždegiminių savybių. Praturtintas vitaminų E, A, D, K jis sveikatina mūsų organizmą. Vitaminas E skatina odos ląstelių reganeraciją, o tai reiškia, kad mūsų oda švelnėja bei ilgiau išlieka jauna ir graži. Vitaminas A  būtinas ląstelių augimui ir dauginimuisi. Vitaminas D ypatingai svarbus mūsų kaulams, nes kauluose išlaiko kalcį. Normaliu kraujo krešėjimu, raumenų veikla, regeneracijos procesais, žaizdų gijimo skatiniku rūpinasi vitaminas K.

Ankštinės daržovės. Augaliniuose produktuose yra įvairių maistinių skaidulų, kuriomis labai turtingos ankštinės daržovės. Baltymai, ląsteliena, augaliniai estrogenai – tai medžiagos, kurios priešinasi senatvės procesams. Šios daržovės labai gerai papildo ir geležies atsargas. Pavyzdžiui, pupelėse labai daug magnio, fosforo, kalio, kalcio, cinko. Šimte gramų pupelių geležies yra beveik pusė per dieną reikiamo kiekio. Jos yra labai maistingos, nes turi daug vertingų baltymų, o riebalų beveik nėra.

Lašiša. Tai ne tik skani, bet ir puikių maistinių savybių turinti žuvis. Šioje žuvyje yra nesočiųjų riebiųjų rūgščių, beta karoteno, vitaminų A, D, B17 B2, B12, folio rūgšties, kalcio, forforo, magnio, geležies, jodo, fluoro, cinko, omega-3 riebalų rūgščių. Kai kurie mitybininkai teigia, kad ši žuvis padeda net nuo depresijos ir tinka Alzheimerio ligos profilaktikai.

Kopūstai. Juose telkiasi vertingiausi vitaminai ir mikroelementai, ląsteliena ir antiksidantai, mažinantys kai kurių rūšių vėžio riziką. Baltagūžiai, žiediniai, raudongūžiai, brokoliai yra vieni iš vertingiausių. Jų vertę labai didina juose esantis karotinas bei vitaminai B1, B2, K ir B6. Kopūstuose daug kalio, kuris stiprina širdies darbą, aktyvina nervų sistemos veiklą. Jie kaupia vertingą vitaminų P ir C derinį, kuris reguliuoja cholesterolio ir riebalų apykaitą organizme, gerina kraujagyslių sienelių laidumą, elastingumą, didina organizmo atsparumą.

Citrusiniai vaisiai. Juose esantis vitaminas C, karotinoidai, flavonoidai saugo nuo piktybinių navikų. Jie ypatingai tinka dietinei mitybai, nes pagerina virškinimą. Pavyzdžiui, griepfruitai vertinami ir todėl, kad jie skatina hormonų sekreciją, stiprina imuninę sistemą, saugo nuo infekcinių, peršalimo ligų, valo žarnyną, aktyvina medžiagų apykaitą ląstelėse, kas labai svarbu turintiems antsvorį. Manoma, kad apelsinai ir kiti citrusai tinka vėžinių auglių profilaktikai. Jei suvalgote vieną apelsiną per dieną, 20 proc. sumažinate širdies priepuolio riziką.

Uogos. Miško uogose gausu antioksidantų, kurie apsaugo žmogaus organizmą nuo daugelio ligų. Šaldytos uogos irgi skanios bei vitaminingos. Juodieji serbentai turi kone daugiausia iš visų uogų ir vaisių vitamino C (iki 400 mg%). Sveikiems žmonėms užtenka suvalgyti 15—20 g šviežių uogų, kad visai parai pakaktų vitamino C. Braškėse ir žemuogėse gausu geležies. Jos daugiau negu mėlynėse, avietėse, slyvose, apelsinuose, ananasuose. Dėl geležies, C ir B9 vitaminų derinio žemuogės žmogaus organizme palaiko normalų kraujodaros procesą, todėl naudingos įvairaus amžiaus žmonėms, ypač vaikams.

Pomidorai. Juose yra ne tik ląsteles saugančių medžiagų likopenų, bet ir daug biotino. Šis vitaminas būtinas plaukams, nagams bei odai. Beta karotinas, likopenas ir vitaminas C padeda išsaugoti psichines ir fizines galias. Niacinas gerina nuotaiką bei miegą, o folinė rūgštis didina gebėjimą džiaugtis gyvenimu. Moksliniai tyrimai yra parodę, kad pomidorai sumažina prostatos, plaučių, skrandžio vėžio riziką, iš dalies apsaugo nuo auglių susidarymo kasoje, žarnyne, gimdos gleivinėje, stemplėje, burnoje.

Juodasis šokoladas (su saiku). Jis padeda greit atgauti fizinę ir protinę energiją, kovoti su stresu ir nuovargiu. Dėl savo teigiamo poveikio protinei veiklai, rekomenduojamas dirbantiems verslo ar kūrybinėje srityje. Šokolado teigiamas poveikis glūdi antioksidantuose (flavonoiduose), kurie gali neutralizuoti ląsteles naikinančias medžiagas. Be to, jis puikiai pakelia nuotaika.

Autorius:Eli.lt; Jupiterimages nuotr.

Asmeniškai TAU dietologo sudarytas valgiaraštis
​​​​​​​​​​​​​​​​
   
  Straipsnio komentarai (4)
daugiau
2012-10-31 05:03
upzhmzxb
G8mkHJ , [url=http://clksmxxscyrg.com/]clksmxxscyrg[/url], [link=http://stcoczskehrg.com/]stcoczskehrg[/link], http://faphncxymsny.com/
2012-10-30 12:00
ggxhxl
44ZPCq , [url=http://kdcwfgeynbww.com/]kdcwfgeynbww[/url], [link=http://tefvystttlib.com/]tefvystttlib[/link], http://wjywlhsstonp.com/
2012-10-28 23:16
ysuktxxc
ow6MF8 <a href="http://nqtdvzbzhoaq.com/">nqtdvzbzhoaq</a>
2012-10-28 19:31
Jitendra
I"m sure your fine. How do you think those women way back in the day had babies beofre OB"s and prenatals? As long as your being safe (not straining yourself or playing football or anything) you"re not drinking alcohol, smoking cigarettes, or doing drugs I"m sure your fine. I always forget about my prenatals too, I hate milk so I dont drink it, but I do eat a lot of cheese and yogurt. My cousin started bleeding in the middle of her second trimester. She was bleeding heavily and was cramping so badly, they rushed to the ER and they saved the baby. They had to build some sortof sac inside her, and after that she had to go on bedrest, but she still delivered a beautiful healthy baby girl. You"re fine, stop stressing about it. Just don"t do things your not supposed to do. Chances of miscarriage drop dramatically after 20 weeks so you do not have the same chances as a women in the first trimester. Just see a doctor soon. Women in the first trimester need to always take their vitamins because of the morning sickness. if they throw up everything they eat, then the baby doesnt get what he/she needs so thats why it"s mostly important to take them in the first trimester. Once you get into your second, it"s best to take them but not as important as it is in the first trimester. In 20 weeks from now (or less) you will be delivering a beautiful healthy baby.
VardasEl. paštas
Komentaras
Saugos kodas:
  Susije straipsniai  

Gardžiausi vegetariški patiekalai iš viso pasaulio (915)

Sveiki ir gardūs pusryčiai mažiesiems (737)

Saldumynai, kurių negalėtumei atsisakyti (806)

Kaip moterys lieknėja? (1006)

Vištiena ant grotelių! Kitoks skonis, novatoriškas ruošimas, originalus pateikimas (979)

Pasirinkite tinkamą arbatą lieknėjimui (849)