Maisto produktai Jūsų sveikatai |
|
Kaskart vaikščiodamos po maisto prekių parduotuvę nepamirškite įsidėti nors keletą produktų, kuriuos galima priskirti vieniems iš sveikiausių produktų. Žinoma, rinkitės ne tik šokoladą.
Alyvų aliejus. Tai yra natūralus antioksidantų šaltinis. Jis sumažina širdies ligų riziką, reguliuoja cholesterolio kiekį kraujyje, turi priešuždegiminių savybių. Praturtintas vitaminų E, A, D, K jis sveikatina mūsų organizmą. Vitaminas E skatina odos ląstelių reganeraciją, o tai reiškia, kad mūsų oda švelnėja bei ilgiau išlieka jauna ir graži. Vitaminas A būtinas ląstelių augimui ir dauginimuisi. Vitaminas D ypatingai svarbus mūsų kaulams, nes kauluose išlaiko kalcį. Normaliu kraujo krešėjimu, raumenų veikla, regeneracijos procesais, žaizdų gijimo skatiniku rūpinasi vitaminas K.
Ankštinės daržovės. Augaliniuose produktuose yra įvairių maistinių skaidulų, kuriomis labai turtingos ankštinės daržovės. Baltymai, ląsteliena, augaliniai estrogenai – tai medžiagos, kurios priešinasi senatvės procesams. Šios daržovės labai gerai papildo ir geležies atsargas. Pavyzdžiui, pupelėse labai daug magnio, fosforo, kalio, kalcio, cinko. Šimte gramų pupelių geležies yra beveik pusė per dieną reikiamo kiekio. Jos yra labai maistingos, nes turi daug vertingų baltymų, o riebalų beveik nėra.
Lašiša. Tai ne tik skani, bet ir puikių maistinių savybių turinti žuvis. Šioje žuvyje yra nesočiųjų riebiųjų rūgščių, beta karoteno, vitaminų A, D, B17 B2, B12, folio rūgšties, kalcio, forforo, magnio, geležies, jodo, fluoro, cinko, omega-3 riebalų rūgščių. Kai kurie mitybininkai teigia, kad ši žuvis padeda net nuo depresijos ir tinka Alzheimerio ligos profilaktikai.
Kopūstai. Juose telkiasi vertingiausi vitaminai ir mikroelementai, ląsteliena ir antiksidantai, mažinantys kai kurių rūšių vėžio riziką. Baltagūžiai, žiediniai, raudongūžiai, brokoliai yra vieni iš vertingiausių. Jų vertę labai didina juose esantis karotinas bei vitaminai B1, B2, K ir B6. Kopūstuose daug kalio, kuris stiprina širdies darbą, aktyvina nervų sistemos veiklą. Jie kaupia vertingą vitaminų P ir C derinį, kuris reguliuoja cholesterolio ir riebalų apykaitą organizme, gerina kraujagyslių sienelių laidumą, elastingumą, didina organizmo atsparumą.
Citrusiniai vaisiai. Juose esantis vitaminas C, karotinoidai, flavonoidai saugo nuo piktybinių navikų. Jie ypatingai tinka dietinei mitybai, nes pagerina virškinimą. Pavyzdžiui, griepfruitai vertinami ir todėl, kad jie skatina hormonų sekreciją, stiprina imuninę sistemą, saugo nuo infekcinių, peršalimo ligų, valo žarnyną, aktyvina medžiagų apykaitą ląstelėse, kas labai svarbu turintiems antsvorį. Manoma, kad apelsinai ir kiti citrusai tinka vėžinių auglių profilaktikai. Jei suvalgote vieną apelsiną per dieną, 20 proc. sumažinate širdies priepuolio riziką.
Uogos. Miško uogose gausu antioksidantų, kurie apsaugo žmogaus organizmą nuo daugelio ligų. Šaldytos uogos irgi skanios bei vitaminingos. Juodieji serbentai turi kone daugiausia iš visų uogų ir vaisių vitamino C (iki 400 mg%). Sveikiems žmonėms užtenka suvalgyti 15—20 g šviežių uogų, kad visai parai pakaktų vitamino C. Braškėse ir žemuogėse gausu geležies. Jos daugiau negu mėlynėse, avietėse, slyvose, apelsinuose, ananasuose. Dėl geležies, C ir B9 vitaminų derinio žemuogės žmogaus organizme palaiko normalų kraujodaros procesą, todėl naudingos įvairaus amžiaus žmonėms, ypač vaikams.
Pomidorai. Juose yra ne tik ląsteles saugančių medžiagų likopenų, bet ir daug biotino. Šis vitaminas būtinas plaukams, nagams bei odai. Beta karotinas, likopenas ir vitaminas C padeda išsaugoti psichines ir fizines galias. Niacinas gerina nuotaiką bei miegą, o folinė rūgštis didina gebėjimą džiaugtis gyvenimu. Moksliniai tyrimai yra parodę, kad pomidorai sumažina prostatos, plaučių, skrandžio vėžio riziką, iš dalies apsaugo nuo auglių susidarymo kasoje, žarnyne, gimdos gleivinėje, stemplėje, burnoje.
Juodasis šokoladas (su saiku). Jis padeda greit atgauti fizinę ir protinę energiją, kovoti su stresu ir nuovargiu. Dėl savo teigiamo poveikio protinei veiklai, rekomenduojamas dirbantiems verslo ar kūrybinėje srityje. Šokolado teigiamas poveikis glūdi antioksidantuose (flavonoiduose), kurie gali neutralizuoti ląsteles naikinančias medžiagas. Be to, jis puikiai pakelia nuotaika.
Autorius: | Eli.lt; Jupiterimages nuotr. |
upzhmzxb
ggxhxl
ysuktxxc
Jitendra