Tunas – vertinga ir skani žuvis |
|
Tunas – populiarus daugelio pasaulio šalių virtuvėje. Tunas, kaip ir kitos žuvys, yra gerai įsisavinamų baltymų, polinesočiųjų riebalų, mineralinių medžiagų, riebaluose tirpių vitaminų A ir D šaltinis. Žuvis rekomenduojama valgyti reguliariai, joje esantys pilnaverčiai baltymai, kuriuose yra daug nepakeičiamų aminorūgščių, yra gerai įsisavinami įvairaus amžiaus žmonių. Jūros produktuose ir žuvyje yra mažiau kalorijų ir cholesterolio nei mėsoje.
Tunas yra ypač vertinga, neriebi, švelnaus skonio žuvis. Joje gausu baltymų: atšaldytoje žuvyje, kuri sveria 85 g, grynųjų baltymų yra apie 25 g. Be didžiulio kiekio baltymų, ši žuvis turi visą kompleksą aminorūgščių, kurios būtinos raumenims augti. Būtent dėl šios priežasties tunas yra svarbi sportininkų, ypač kultūristų, raciono dalis.
Tunas turtingas polinesočiomis omega – 3 ir omega – 6 riebalų rūgštimis, kurios mažina cholesterolio kiekį kraujyje, širdies ir kraujagyslių ligų bei aterosklerozės riziką. Žuvų riebalai, net ir esant nulinei temperatūrai, lieka skysti, todėl žmogaus organizmas juos lengvai įsisavina.
100 g tuno yra: 23,7 g baltymų, 4,6 g riebalų, 200 mg fosforo, 0,7 g cinko, 0,7 g omega – 3 riebalų rūgščių ir 136 kcal.
Ne ką mažiau mėgstamas ir konservuotas tunas, nes gerai dera su makaronų patiekalais, taip pat yra vienas pagrindinių įvairių šaltų ir šiltų salotų su daržovėmis ingredientų. Vasaros sezonu konservuotą tuną patogu pasiimti į iškylą gamtoje ar kelionę automobiliu.
Nuotraukos autorius: | „Gamma“ nuotr. |
Arnas