Datulės – vertingas maisto produktas iš dykumų |
|
Datulės (arba finikai) vertinamos ir mėgstamos ne tik Sacharos gyventojų. Tiek švieži, tiek džiovinti datulių vaisiai pasižymi vertingomis savybėmis.
Dietologai rekomenduoja į kasdieninį savo valgiaraštį įtraukti kuo daugiau vaisių ir daržovių (pageidautina 4 skirtingų rūšių). Vaisiuose bei daržovėse gausu įvairių vitaminų, mineralų ir kt. naudingų medžiagų, kurios būtinos normaliai mūsų organizmo veiklai.
Taigi, laikantis mitybos specialistų rekomendacijų, įtraukite į savo valgiaraštį ir datulių vaisius. Tai skanūs, sotūs ir labai vertingi vaisiai.
Datulėse yra: didžiulis kiekis angliavandenių, kuriuose esama natūralaus cukraus (sacharozės, fruktozės ir gliukozės), aprūpinančio mūsų organizmą energija, riebalų, baltymų, druskų, vitaminų A, A1, C, B1, B2, B6, niacino, pantoteninės rūgšties, kuri dalyvauja angliavandenių apykaitoje, reguliuoja gliukozės kiekį kraujyje, pektinų, maistinių skaidulų ir mineralų (geležies, magnio, cinko, vario, kalio, natrio, aliuminio, boro ir kt.). Amino rūgščių kiekiu datulės nenusileidžia obuoliams, apelsinams ar bananams. Taip pat jose yra ftoro, kuris apsaugo dantis nuo karieso, seleno, kuris mažina riziką susirgti onkologinėmis ligomis, stiprina imuninę sistemą bei sumažina susirgimų širdies ligomis riziką. Datulėse nėra cholesterolio.
Kalorijos: vidutinio dydžio vaisiuje yra 23 kalorijos.
Datules, dėl gausybės vertingų medžiagų ir nedidelio kalorijų kiekio, rekomenduojama valgyti vietoj saldumynų, ypač besilaikantiems dietos.
Šaltinis: | Parengta pagal užsienio žiniasklaidą |
Nuotraukos autorius: | „Gamma“ |
ChesterWef
IverDyep
Stromfajop
Ralphtiz