Kuo vertingi kiaušiniai |
|
Iš visų natūralių produktų kiaušiniai turi daugiausiai baltymų. Baltymai yra labai reikalingi mūsų organizmui. Juose esančios amino rūgštys leidžia susidaryti fermentams, kurie pagreitina chemines reakcijas, padedančias išlaikyti ląstelių gyvybingumą, reguliuojančias medžiagų apykaitą, gerinančias imuninės sistemos veiklą bei atliekančias daugybę kitų funkcijų.
Vidutinis kiaušinis turi apie 7 g baltymų, 5 g riebalų ir tik 75 kalorijas.
Dietologai pataria suvalgyti maždaug po 0,75 g baltymų kiekvienam kūno masės kilogramui per dieną. Pavyzdžiui, 60 kg sveriantis žmogus turėtų su maistu gauti 45 g baltymų. Iš dviejų kiaušinių iškeptas omletas užtikrins trečdalį dienos normos baltymų. Be to, tai bus tik 150 - 200 kalorijų (priklausomai kiek ir kokių naudosime kt. ingredientų: pieno, sviesto, aliejaus ir t.t.).
Ypač patartina baltymus vartoti norint numesti svorio. Laikantis įvairių dietų ir ribojant suvartojamo maisto kiekį, pirmiausiai sunyksta raumenys, o ne taip trokštami atsikratyti riebalai. Baltymai – pagrindinė raumenų „statybinė“ medžiaga.
Neturėtumėte baimintis, jog kiaušiniai turi daug cholesterolio, nes cholesterolį mūsų organizmas pasisavina ne tiesiai iš maisto, o pasigamina pats iš suvartotų riebalų.
vika
Jaunikis Jonas
aaa
daiva