Sveika mityba      

Prieskoniai ne tik suteikia skonį, bet ir gydo

Rekomenduok draugui
Spausdinti

Pasirodo, kadaise dėl prieskonių virusios kovos ir tūkstančiai mylių nuplauktų laivu ne veltui – mokslininkai teigia, jog prieskoniai vertingi ne tik dėl skonio, bet ir gydomųjų savybių.

Po išsamių tyrimų išrinktas naudingiausių sveikatai prieskonių penketukas:

1. Cinamonas, kuris mažina cukraus ir cholesterolio kiekį kraujyje. Dienos rekomenduojama norma – ¼ arbatinio šaukštelio. Siūloma nepamiršti juo pagardinti rytinę kavą ar įvairiausius desertus.

2. Čiobreliai, teigiama, turi magišką galią apsaugoje nuo vėžio. Ilgai šis prieskonis buvo naudojamas kaip antiseptinė priemonė – pavyzdžiui, čiobrelių aliejaus ekstraktu skalaujant burną. Paprastai čiobreliai naudojami kepamai vištienai gardinti bei žuvies ir mėsos marinatuose.

3. Kmynai – vieni populiariausių pasaulio prieskonių (ypač indų virtuvėje), sėkmingai kovoja su vėžiu. Lietuviškoje virtuvėje be jų taip pat neapsieinama – prieskonis karaliauja marinatuose, lydytame ir varškės sūriuose, duonoje, sausainiuose, giroje ir net arbatos puodelyje.

4. O štai raudonėlio lapuose randama 42 kartus daugiau antioksidantų nei obuoliuose. Prieskonis tinkamas mėsos, makaronų patiekalams, omletui ir salotoms gardinti.

5. Tyrimais įrodyta, jog ciberžolė (vainikuojama indų virtuvės karaliene) yra nepamainoma kovoje su cistine fibroze (daugelio organų sistemų pažeidimas), gaubtinės žarnos vėžiu, artritu ir net Alzheimerio liga. Karūnuotoji ciberžolė puikiai tinka troškiniams, ryžių ir lęšių patiekalams.

   
  Straipsnio komentarai (0)
VardasEl. paštas
Komentaras
Saugos kodas:
  Susije straipsniai  

Gardžiausi vegetariški patiekalai iš viso pasaulio (915)

Sveiki ir gardūs pusryčiai mažiesiems (738)

Saldumynai, kurių negalėtumei atsisakyti (806)

Kaip moterys lieknėja? (1007)

Vištiena ant grotelių! Kitoks skonis, novatoriškas ruošimas, originalus pateikimas (980)

Pasirinkite tinkamą arbatą lieknėjimui (850)