Fruktoze saldinti gėrimai provokuoja nutukimą |
|
Pasaulinės sveikatos organizacijos duomenimis, 2015 m. apie 2,3 bilijonai suaugusių Žemės gyventojų bus nutukę, o 700 milijonų kamuos viršsvoris.
Manoma, jog pastaruoju metu prie nutukimo epidemijos plitimo prisideda ir padidėjęs gėrimų su fruktoze suvartojimas. Mokslininkų grupė iš Barselonos universiteto neseniai žurnale „Hepatology“ išspausdino savo tyrimų rezultatus. Juose atskleidžiamas mechanizmas, kaip gėrimuose esanti fruktozė padidina lipidų energiją medžiagų apykaitos procese ir tampa riebalų kaupimosi bei metabolinio sindromo priežastimi.
Norėdami pagrįsti savo hipotezę mokslininkai atliko bandymą su laboratorinėmis žiurkėmis, kurių vienai grupei duoti gėrimai, saldinti fruktoze, o kitai – gliukoze. Abiejų grupių žiurkėms kieto maisto neduota.
Tyrimui vadovavęs Farmacijos fakulteto profesorius daktaras Chuanas Karlosas Laguna pabrėžia, jog vaisiuose esanti fruktozė šiuose tyrimuose niekuo dėta. Vaisiai – sveikas produktas, ir kuo daugiau jų bus mūsų valgiaraštyje, tuo daugiau naudos suteiksime savo sveikatai ir kūno linijoms. Tačiau fruktoze dirbtinai prisotinti gėrimai – visai kas kita.
Mokslinė studija parodė, kad žiurkėms, gaunančioms fruktoze saldintus gėrimus, išsivystė simptomai, analogiški metaboliniam sindromui, o vėliau vystėsi atsparumas insulinui, diabetas ir nutukimas. Kitaip tariant, fruktozė paspartino riebalų sintezę kepenyse, organizmas ėmė kaupti kalorijas ir sunkiai susidoroti su kūne esančiu energijos pertekliumi.