Sveika mityba      

Apie sveiką mitybą iš dietologės lūpų

Rekomenduok draugui
Spausdinti

Projektas „Sveika, liekna, laiminga“, kurį organizuoja žurnalas „Moters savaitė“ ir fizinės medicinos ir reabilitacijos centras „Gemma“ beveik įpusėjo. Merginos uoliai sportuoja, viena iš dalyvių (Violeta Žymantaitė) maitinasi pagal dietologės Eglės Kliukaitės sudarytą mitybos planą. Šį kartą kaip tik ir kalbamės apie mitybos įpročius, sveiką gyvenimo būdą ir projekto dalyvių pokyčius su fizinės medicinos ir reabilitacijos centre „Gemma“ dirbančia ir pacientus konsultuojančia gydytoja dietologe Egle Kliukaite.

Projekto dalyvei sudarytas individualus mitybos planas

 Dietologė Eglė Kliukaitė bendravo su visomis projekto dalyvėmis, Ramintai Kličienei ir Renatai Mažeikaitei pateikė sveikos mitybos principus bei pasiūlė reguliuoti mitybą, stebėti tai, ką vartoja kiekvieną dieną, gerti daug skysčių ir kuo daugiau judėti, atliekant fizinius pratimus, o projekto „Sveika, liekna, laiminga“ dalyvei Violetai Žymantaitei buvo sudarytas mitybos planas, kurio Violeta turi laikytis kiekvieną dieną.

 Kaip teigia pati dietologė Eglė Kliukaitė, labai svarbu nenuklysti nuo mitybos plano ir nuo paskirto kalorijų kiekio kiekvieną dieną. Priklausomai nuo amžiaus, lyties, fizinio aktyvumo, žmogus turėtų suvartoti ne mažiau nei 1200 kcal kiekvieną dieną. Dietologė sako, jog sulaukia ne tik pacientų, kurie nori sulieknėti, tačiau ir tokių, kurie nori priaugti svorio. Eglė Kliukaitė teigia, jog priaugti svorio yra daug sunkiau nei sulieknėti, kiekvienu atveju būtina padaryti pacientui tyrimus ir nustatyti, ar jis neturi tam tikrų valgymo sutrikimų bei genetiškai paveldimų polinkių į greitą arba lėtą medžiagų apykaitą.

Valgymo rėžimas – būtinas kiekvienam

 Viena didžiausių klaidų, kurias daro pas dietologę Eglę Kliukaitę apsilankantys pacientai – jie neturi valgymo rėžimo, kuris reikalingas kiekvienam žmogui.  Dietologė išskiria tris pagrindinius valgymus dienos metu: pusryčiai, pietūs ir vakarienė. Pusryčiai turėtų būti per tris pirmąsias valandas žmogui nubudus. Taip pat Eglė Kliukaitė teigia, jog pusryčiai yra būtini visiems. Jie ne tik suteikia energijos visam rytmečiui, bet ir suteikia sotumo jausmą, todėl nebesinori dažnai užkandžiauti. Dietologė pusryčiams siūlo rinktis košę, virtą kiaušinį, grūdėtą varškę bei įprastus sumuštinius su pomidoru, agurku ir gabalėliu paukštienos filė. Juodos duonos gabalėlis pusryčiams taip pat nekenkia.

Gardūs užkandžiai

 Dietologė Eglė Kliukaitė savo pacientams rekomenduoja ne tik tris pagrindinius valgymus dienos metu, bet ir keletą užkandžių, kurie turėtų būti tarp pagrindinių valgymų. Eglė pataria užkandžiams rinktis tokius produktus, kuriuose gausu maistinių medžiagų ir kurie neturėtų viršyti 100-200 kcal. Užkandžiams puikiai tinka vaisiai,  jogurtas, pieno kokteilis, daržovės, uogos, džiovinti vaisiai ar saujelė riešutų. Užkandžiams labiausiai tinkantys riešutai – migdolai ir graikiniai, o mažiausiai naudingųjų savybių turi žemės riešutai.

Svarbiausia – saikas

 Dietologė Eglė Kliukaitė teigia, jog maistas neturėtų būti skirstomas į gerą ir blogą. „Visas maistas yra geras, svarbiausia – suvartojamas jo kiekis. Net ir pats geriausias maistas gali tapti blogu, jei jo nenormuosime“ – teigia dietologė ir priduria, jog labai svarbu kiekvieną dieną stebėti savo mitybos įpročius.
Iškrovos diena – nuo ko pradėti?

 Fizinės medicinos ir reabilitacijos centre „Gemma“ dirbanti gydytoja dietologė Eglė Kliukaitė teigia, jog sveika kartą per savaitę daryti ir iškrovos dienas. Taip pat ji primena, jog iškrovos diena  - tai nėra visiškas maisto atsisakymas visą dieną. Iškrovos dieną reikėtų pasirinkti vienos rūšies maisto produktus ir juos saikingai vartoti tokiu pačiu rėžimu, kaip ir kiekvieną dieną. Jei pasirinkimas – pieno produktai, tai tą dieną galima vartoti kefyrą, jogurtą ar varškę.

Sultys ar limonadas?
 
Mes patys kuriame savo mitybos įpročius. Prieš rinkdamiesi vienokį ar kitokį produktą, būtinai turėtume apgalvoti, ką su juo gaus mūsų organizmas: jei tik nereikalingas kalorijas ir cukrų, tai toks produktas nieko vertas, tačiau jei produkte gausu maistingųjų medžiagų, kodėl gi jo nesuvartojus. Dietologė Eglė Kliukaitė teigia, jog vaisių ar daržovių sultys yra puikus pasirinkimas, kai nori atsigerti, mat jos ne tik gaivina, bet ir suteikia naudingų medžiagų, štai limonadas – priešingai: su juo į skrandį brukami nereikalingi ir net pavojingi sveikatai saldikliai, dažikliai, be to, atsigėrus limonado, vėl norisi gerti.

Sveikas maistas vaikams

 Nuolat kalbame apie suaugusius žmones ir jų mitybos įpročius, tačiau nepamirškite ir mažų vaikų, kuriems ypač svarbu sveikas maistas ir naudingi  maisto produktai. Todėl klausiu dietologės, kaip reikėtų mitybos įpročius formuoti vaikui? Nedvejodama dietologė Eglė Kliukaitė atsako, jog geriausias pavyzdys – tėvai. Jei tėvai valgys sveiką maistą, bus fiziškai aktyvūs, tai prie jų mielu noru prisijungs ir vaikai. Mažiesiems puikiu desertu gali tapti varškės sūrelis, javainiai. Nereikėtų vaikų pratinti prie greito maisto, pusfabrikačių, nes, anot dietologės, visi mitybos įpročiai priklauso nuo to, ką mes patys susikuriame ir prie ko įprantame.

Nesilygink prie žvaigždės!

 Užsienio dietologai pasipiktinę skleidžiamais žymių žmonių gyvenimo ypatumais. Pasaulinio ryškumo įžymybės puikuojasi naujai atrastomis dietomis, iškrovos dienomis ar badavimu. Įžymybės pasakoja, o pulkas jaunų mergaičių besąlygiškai tuo tiki ir pačios bando visas siūlomas dietas, nė akimirkai nepagalvodamos apie padarinius. Dietologė Eglė Kliukaitė teigia, jog į tokius žymių žmonių pareiškimus nereikėtų kreipti dėmesio, mat tai, ką jos kalba televizijoje arba kas yra rašoma spaudoje, dažnai neatitinka visų gyvenimo įpročių. „Dažniausiai pasaulinio lygio žvaigždėms yra sudaromos ne tik specialios dietos ar mitybos planai, bet ir jas nuolat prižiūri treneris, gydytojai, kurie neleidžia sutrikdyti sveikatos ir organizmo būklės, todėl eksperimentuoti su įžymybių aprašytomis dietomis negalima.“

 Dėkojame fizinės medicinos ir reabilitacijos centre „Gemma“ dirbančiai gydytojai dietologei Eglei Kliukaitei, o projekto „Sveika, liekna, laiminga“ dalyvėms linkime sėkmės ir užsispyrimo siekiant savo tikslų.

Autorius:Gerda Zemenskaitė

Asmeniškai TAU dietologo sudarytas valgiaraštis
​​​​​​​​​​​​​​​​
   
  Straipsnio komentarai (0)
VardasEl. paštas
Komentaras
Saugos kodas:
  Susije straipsniai  

Gardžiausi vegetariški patiekalai iš viso pasaulio (909)

Sveiki ir gardūs pusryčiai mažiesiems (732)

Saldumynai, kurių negalėtumei atsisakyti (800)

Kaip moterys lieknėja? (1001)

Vištiena ant grotelių! Kitoks skonis, novatoriškas ruošimas, originalus pateikimas (974)

Pasirinkite tinkamą arbatą lieknėjimui (844)