Sveika mityba      

Kuo numarinti kirminą darbe

Rekomenduok draugui
Spausdinti

Dietologai seniai įrodė, kad vienu iš svarbiausių nutukimo veiksnių yra neteisinga mityba, o dažniausia - netinkamas užkandžiavimas tarp pagrindinių valgymų.

Tai, kas į organizmą patenka užkandžiaujant, kaupiasi riebalų pavidalu ir neduoda jokios naudos. Dietologų duomenimis darbe dažniausiai kremtame bulvių traškučius, saldainius, sausainius ir panašius produktus. Pagundai užkrimsti neatsispiria net tie, o ypač tos, kurie laikosi dietos, ypač dirbantieji pamainomis. Greitai sukimšdami bandelę, saldainį ar maišelį traškučių žmonės bando įveikti stresą arba kaip nors paįvairinti darbo monotoniją. Bet specialistai įspėja - naudingas tik visavertis maistas triskart per dieną. O tas, kas dažnai užkandžiauja ir dar mažai juda, labai kenkia savo sveikatai. Jei pagal veiklos pobūdį nepatiriate fizinio krūvio, sudeginti papildomas kalorijas bus labai sunku.

Bet jei tarp pusryčių ir pietų arba tarp pietų ir vakarienės jus kamuoja alkis ir labai norisi ką nors sukrimsti, rinkitės “teisingus” ir naudingus užkandžius, nepavojingus figūrai, bet suteikiančius sotumo pojūtį.


Migdolai: Norėdami greitai numalšinti alkį, rinkitės ne sūdytus migdolus ir valgykite jų kasdien - jie puikiai tonizuoja, pakelia nuotaiką ir suteikia jėgų. Migdoluose yra daug naudingų riebalų, vitamino B ir kalcio, magnio, fosforo, mangano. Migdolo riešutuose gausu riebaus aliejaus, baltymų ir cukraus. Migdolai yra vienas pagrindinių augalinių baltymų šaltinių, juose baltymų yra beveik tiek pat kiek liesoje mėsoje - iki 30 proc.


Alyvuogės: Alyvuoges mėgsta ne visi, ir ne visiems patinka alyvuogių aliejus. Bet būtent alyvuogėse yra daugiau kaip 100 biologiškai aktyvių medžiagų, įskaitant “grožio vitaminus” A ir E, kurie mažina cholesterolio kiekį, o kartu - širdies ir kraujagyslių ligų riziką. Dėl didelio maistingumo alyvuogės padeda greitai atstatyti jėgas pervargus ir patiriant stresą. Jei kasdien suvalgysite vos 10 alyvuogių, tai bus šimtaprocentinė skrandžio opos profilaktika. Be to, alyvuogės naudingos vystančiai odai ir kovojant su antsvoriu.


Morkos: Jose yra lengvai įsisavinamo karotino. Morkos nepaprastai naudingos odai, ypač jei vargina aknė. Taip pat vertėtų įtraukti morkas į valgiaraštį, jei turite regėjimo problemų. Suvalgydami įprastą porciją morkų, darote gerą darbą odai, regėjimui ir plaukams. Dietologai tikina, kad morkos pasižymi antiseptiniu, šlapimą ir tulžį varančiu, demineralizuojančiu, skausmą malšinančiu, priešuždegiminiu poveikiu, padeda atsikosėti ir veikia prieš sklerozę. Šviežių morkų galima kasdien suvalgyti po 50-100 g.


Šokoladas: Kai labai norisi valgyti, šokoladu numalšinti alkį galima, bet svarbiausia - laiku sustoti. Ideali dozė - vienas kvadratėlis, puikiai stimuliuojantis imunitetą. Užkandžiauti geriau juoduoju šokoladu, kuris yra naudingesnis ir ne toks kaloringas. 100 g juodojo šokolado plytelė numalšina alkį ir slopina apetitą, ko negalima teigti apie pieninį šokoladą.


Bananai: Tai pagrindinis serotonino, dažnai vadinamo “laimės hormonu”, šaltinis. Bananas yra ne tik skanus, bet ir naudingas užkandis, kadangi jame yra fosforo, naudingo dirbantiems protinį darbą. Bananuose yra natūralių saldiklių - sacharozės, fruktozės ir gliukozės bei daug ląstelienos. Būtent bananai rekomenduojami intensyviai dirbantiems protiškai ir fiziškai, nes jie išvalo organizmą nuo šlakų, mažina cholesterolio kiekį kraujyje, stiprina imunitetą, slopina skrandžio gleivinės uždegimą, naudingi sutrikus miegui ir ramina nervus. Bananų kvapas slopina apetitą.
 
Bulvės: Bulvės taip pat patenka į naudingų užkandžių sąrašą. Jose yra medžiagų, reguliuojančių medžiagų apykaitą, būtent jos mažina cholesterolio kiekį ir padeda liesėti. Bulvių baltymuose yra beveik visų aminorūgščių, randamų augaluose, tarp jų ir nepakeičiamų. Suvalgę bulvių paros normą - apie 300 g per dieną - visiškai aprūpinate organizmą angliavandeniais, kaliu ir fosforu. O 100 g šviežių bulvių yra iki 20 mg vitamino C.
 
Avietės: Vasarą nepraleiskite progos paskanauti aviečių. Jose yra itin daug acetilsalicilo rūgšties, t.y. aspirino. Tai geras vaistas nuo galvos skausmo, todėl saujelė aviečių bus dvigubai naudinga - ir pasisotinsite, ir galva neskaudės. Be to, šiose uogose gausu rauginių medžiagų, pektinų, organinių rūgščių, daugybė vitaminų. Vtaminas A stiprina nagus ir plaukų šaknis, vitaminas C šalina skysčius, stiprina jungiamąjį audinį, mažina cholesterolio kiekį. Beje, avietės labai naudingos kovojant su celiulitu.

Šaltinis: 123rf.com
Autorius:Respublika.lt

Asmeniškai TAU dietologo sudarytas valgiaraštis
​​​​​​​​​​​​​​​​
   
  Straipsnio komentarai (0)
VardasEl. paštas
Komentaras
Saugos kodas:
  Susije straipsniai  

Gardžiausi vegetariški patiekalai iš viso pasaulio (915)

Sveiki ir gardūs pusryčiai mažiesiems (737)

Saldumynai, kurių negalėtumei atsisakyti (805)

Kaip moterys lieknėja? (1006)

Vištiena ant grotelių! Kitoks skonis, novatoriškas ruošimas, originalus pateikimas (979)

Pasirinkite tinkamą arbatą lieknėjimui (849)