Sveika mityba      

Nuosavam darže – ekologiškų vitaminų užtaisas

Rekomenduok draugui
Spausdinti

daržo gėrybių metas. Tiesa, šviežius agurkus, pomidorus, braškes, serbentus ir kitas vasariškas gėrybes keičia rudeninės – bulvės, cukinijos, moliūgai, slyvos ir dar daug kitų. Išmokus jas tinkamai paruošti, ekologiškomis gėrybėmis galėsite džiaugtis ne tik rudenį, tačiau ištisus metus. 
Maisto patiekalai – pagal sezoną

„Tikriausiai jau nebereikia priminti, kiek naudingų vitaminų turi ekologiški, ypač nuosavam sode užauginti vaisiai ir daržovės. Sveikiausia juos valgyti žalius, neapdorotus, nes taip jie savyje išlaiko daugiausia vitaminų. Žinoma, maisto patiekalai iš natūralių produktų taip pat labai vertingi, o kai kurios daržovės neapdorotos tiesiog nėra tinkamos valgyti“, - patarė „Camelia“ vaistininkė Audronė Grabauskienė.

Tiesa, gamta viską suklostė taip, kad sodo darže augančios gėrybės skirtingu metų laiku mus apdalina būtent tais vitaminais, kurių organizmui labiausiai trūksta. Ruduo – pats tinkamiausias metas troškiniams. Jiems puikiai tiks visos rudeninės daržovės: bulvės, cukinijos, patisonai, aguročiai, baklažanai ir t.t. Pagardinkite juos porais ir salierais, nes jie savo sudėtyje turi daug reikalingų mikroelementų ir kitų gerųjų savybių.

Ruduo – obuolių metas, tad vietoj kaloringų desertų su šeima išsikepkite obuolių pyragą. Ne tik skani pramoga, bet ir ekologiškas, sveikas maistas!
 
Daržo gėrybės gali džiuginti ištisus metus

Atminkite, kad tinkama mityba rudenį – tai organizmo ruošimas šaltajam metų sezonui. Rudens pabaigoje patartina valgyti daugiau maisto produktų, savyje turinčių baltymų: sojos, pupelių taip pat užaugintų ekologišku būdu. Tačiau prie daržovių bei jų troškinių jau derinkite ir maistingasias kruopas (avižas, kukurūzus, manus), o taip pat mėsą – jautieną, kiaulieną, vištieną, kalakutieną bei kt. Mėsą dažniau virkite, ruoškite garuose, rečiau – kepkite.
„Subalansuotos mitybos pagalba organizmą paruošus šaltajam sezonui ne tik pavyks išvengti nemalonių peršalimų bei ligų, tačiau jausitės žymiai sveikesni ir žvalesni”, - atkreipė dėmesį „Camelia“ vaistininkė A. Grabauskienė.

Tiesa, norėdami save palepinti daržo gėrybėmis ir žiemą bei pavasarį, užsikonservuokite mėgstamiausių gerybių sau ir šeimai. Galite virti serbentų, aviečių, braškių ir kt. uogų uogienes, taip pat konservuoti šparagines pupeles, agurkus, česnakus, pomidorus, paprikas, burokėlius ir kt. daržoves.

Jei neturite sodo, kuriame galėtumėte auginti ekologiškus vaisius bei daržoves, trūkstamą vitaminų dozę įsisavinsite kartu su maisto papildais. Visą rugsėjį „Camelia“ vaistinėse taikomos nuolaidos įvairiems maisto papildams!
 
„Camelia“ vaistininkės A. Grabauskienės patarimai auginantiems ekologiškas gėrybes:

* Daržoves ir vaisius rinkitės labiau pagal metų laiką.

*  Atminkite, kad sveikiausia – natūralios gėrybės.
 
*  Konservuokite – pasiruoškite tam metų laikui, kai negalėsite įsigyti šviežių ekologiškų produktų.

*  Trūkstamą vitaminų kiekį organizme papildykite maisto papildais. Tinkamiausius patars šeimos gydytojas arba vaistininkas.

Šaltinis: Jupiterimages.com
Autorius:Eglė Šliževičiūtė

Asmeniškai TAU dietologo sudarytas valgiaraštis
​​​​​​​​​​​​​​​​
   
  Straipsnio komentarai (0)
VardasEl. paštas
Komentaras
Saugos kodas:
  Susije straipsniai  

Gardžiausi vegetariški patiekalai iš viso pasaulio (915)

Sveiki ir gardūs pusryčiai mažiesiems (737)

Saldumynai, kurių negalėtumei atsisakyti (805)

Kaip moterys lieknėja? (1006)

Vištiena ant grotelių! Kitoks skonis, novatoriškas ruošimas, originalus pateikimas (979)

Pasirinkite tinkamą arbatą lieknėjimui (849)