Gidas po salotų pasaulį |
|
Kuo daugiau pavasario – tuo labiau norisi žalumos. Vienas iš būdų suteikti tokią žalią šventę sielai, akims ir, žinoma, skrandžiui – gaivus salotų užkandis. Kokias salotas rinktis ir kuo jos skiriasi? Į šiuos klausimus jums atsakys salotų gidas!
Špinatai
Jauni špinatų lapeliai švelnūs ir saldoki. Juos galima ruošti tiek apvirtus (špinatai verdami neilgai, vos 1-2 minutes), tiek žalius. Jie puikiai tinka prie kiaušinių, pomidorų, kitų daržovių patiekalų, makaronų, naudojami kaip įdaras pyragams ir virtiniams.
Burokėlių lapai
Nors dažniau valgome ne burokėlių lapus, o jų šakniavaisius, jauni burokėlių lapai, išvagoti purpurinių juostų, gali kuo puikiausiai pagardinti salotas, pagyvinti jų spalvą. Salotoms ruošti naudojami minkštesni lapų pakraščiai, storėlesnę jų šerdį išpjaunant. Vartojami tiek žali, tiek apvirti.
Rukola (gražgarstė)
Nuo seno šis augalas buvo paplitęs visoje Europoje kaip piktžolė. Tačiau ilgainiui ji tapo populiariu įvairių salotų ingredientu. Tinka makaronų patiekalams, barstoma ant jau iškeptos picos. Rukolos lapai yra aitroki, tad vien iš jų salotos negaminamos – žali elegantiški lapeliai naudojami labiau kaip priekrosniai salotų lapų mišiniuose, taip pat įvairiems patiekalams puošti. Jie gerina virškinimą ir, manoma, saugo nuo kai kurios formos vėžio.
Paprastasis rėžiukas
Užsienyje gana populiarus prieskoninis žalumynas Lietuvoje auga tik vienintelėje vietoje – Aukštadvario regioniniame parke. Šiuos lapelius noriai valgydavo dar senovės graikai tikėdami, kad jie didina intelektą. Naudojamas salotose, sriubose ir detoksikuojančiuose gėrimuose.
Tatsoi salotos
Tamsiai žalių smulkių lapelių skonis kiek primena garstyčias. Daugiausia naudojami Azijos virtuvėje, ypač dera duete su sezamo aliejumi.
Romėniškosios salotos
Gaivios, traškios, su lengvu riešutų prieskoniu. Tinka naudoti įvairių rūšių salotoms ir salotų lapų mišiniams. Jose gausu kalio. Būtent su šių gardžiai gurgždančių lapų pagrindu gaminamos tradicinės Cezario salotos.
Salotinė trūkažolė
Šie karpyti tvirti lapeliai turi kiek kartoką prieskonį. Idealiai tinka prie salotų su kiaušiniu ir kumpiu, jais papuošiami antrieji patiekalai., gardinamos šviežių daržovių salotos.
Salotinės sultenės
Švelnūs gležni lapeliai yra saldoki, turi riešutų prieskonį. Kilę iš Viduržemio regiono. Jie – puiki atsvara kartesniems lapams salotų mišiniuose. Jais puošiami ir gardinami sūrio, kumpio užkandžių lėkštės.
Aisbergo salotos
Apvali, į kopūstą panaši salotų gūžė suteiks gaivumo įvairiems patiekalams! Aisbergo salotos sultingos, traškios, lengvai saldaus skonio. Laikomos žemoje temperatūroje jos ilgiausiai iš visų salotų išlieka nesuvytę.
Gūžinės salotos
Švelnios, gaiviai žalios spalvos, traškios.
Radičio salotos
Raudonai ir baltai margi šių salotų lapai pagyvins jūsų patiekalų spalvą, o kartokas prieskonis suteiks pikantiškumo. Gausiai naudojamos italų virtuvės patiekaluose.
Lollo Rosso salotos
Tai lapinės, labai dekoratyvios salotos, kurių lapai – tamsiai žali, o garbanoti jų pakraščiai – sodraus bordo atspalvio. Švelnios bet traškios. Jose gausu antioksidanto kvercetino, kuris mažina širdies ligų riziką.
Paprastoji bitkrėslė
Tvirtų lapų salotos, kiek kartokos, kramtant jaučiamas lengvas grūdėtumas. Maišomos su kumpiu ir kiaušiniu klasikinėse prancūziškose salotose, taip pat su kitais salotų lapais lapinių salotų mišiniuose.
Kuo naudingos salotos?
Lapinėse salotose gausu naudingųjų medžiagų: organizmui reikalingų vitaminų C, B1, B2, K, E, PP, P, provitamino A, jodo, mangano, kalio, kalcio, geležies, kobalto, vario, boro ir ląstelienos. Karstelėjusį skonį lapams suteikia salotose esantis alkaloidas laktucinas.
Dauguma salotų tinka ne tik dietinei mitybai, bet ir visiems, besirūpinantiems sveikata: jos gerina kraujo sudėtį, skatina virškinimą, harmonizuoja nervų sistemos veiklą, mažina pakilusį kraujospūdį, skatina šlapimo išsiskyrimą, truputį laisvina vidurius, padeda sumažinti cholesterolio kiekį kraujyje, gelbsti nuo nemigos, spartina medžiagų apykaitą.
Greitoji pagalba
Suvyto salotos? Net ir geriausios šeimininkės neišvengia nesėkmių. Apvytusias salotas atgaivins ledo vonelė. Pamerkite salotos lapus į dubenį su šaltu vandeniu ir ledukais, įpilkite šlakelį acto ir citrinos sulčių. Palikite keletą minučių ir ištraukite. Jei turite laiko – palikite salotas keletą valandų šaldytuve, nuo to jos taps dar gaivesnės.
Šaltinis: | 123rf.com |
Autorius: | Moters Savaitė |
cubymiyovdh
gpjcwqmr
zzuodeqb
geenolwxwnt