Straipsniai apie dietas      

Dieta be cholesterino sukelia ankstyvą klimaksą

Rekomenduok draugui
Spausdinti

Kadaise Pasaulinė sveikatos organizacija paskelbė, kad cholesterinas, esantis gyvulinės kilmės riebaluose, yra pagrindinis aterosklerozės kaltininkas. Tada ir prasidėjo negailestingas „cholesterininių“ produktų gujimas iš kasdienio valgiaraščio. Tačiau ar tai tikrai protingas žingsnis?

Biomedicinos mokslų specialistas Rinadas Minvalejevas teigia: „Kaip fiziologas aš tyrinėju įvairių šalių tradicijas sveiko gyvenimo būdo aspektu. Dabar galiu drąsiai teigti, kad vienos ar kitos tautos tradicijose, perduodamose iš kartos į kartą, lieka tik tai, kas patikrinta tūkstantmete patirtimi. Tai pasakytina ir apie mitybą.“

Pasak mokslininko, tradicinis tautos gyvenimo būdas ir virtuvė – tai daugelį amžių trukusio eksperimento, kuriame dalyvavo milijonai žmonių, rezultatas. Fiziologija, kaip eksperimentinis mokslas, taip pat patvirtina tai, kas įsigalėjo tradicijose.

Pasirodo, net ir tas pats cholesterinas yra būtinas, kad gerai funkcionuotų daugelis gyvybiškai svarbių organizmo sistemų. Pavyzdžiui, lytiniams hormonams cholesterinas yra ypač svarbus. Jis yra medžiaga, iš kurios gaminami visi steroidiniai hormonai, įskaitant ir lytinius.

Kitaip tariant, lytiniai hormonai – tai perdirbtas cholesterinas. Šiek tiek jo pasigamina pats organizmas, tačiau dalis turi patekti ir su riebiu maistu.

O jei riebalų atsisakoma?

Moterims, beveik visiškai atsisakiusioms riebalų, dažniausiai labai susilpnėja lytinis potraukis, dingsta menstruacijos. Galima teigti, jog tokia dieta atveda tiesiai prie pernelyg ankstyvo klimakso.

Be to, cholesterinas įeina į ląstelių membranų sudėtį, jis garantuoja ląstelių dalinimosi galimybę. Visų pirma šis procesas itin svarbus vaikams. Jei vaikas su maistu negaus pakankamai cholesterino, sutriks jo imuninė sistema, jis nustos augęs.

Taigi šiuo metu itin madingas cholesterino ribojimas nepriklausomai nuo amžiaus ir sveikatos būklės, pasak R.Minvalejevo, mitybos specialistus glumina.

Rekomendacijos riboti cholesteriną negali būti taikomos visiems be išimties. Per bemaž 3 dešimtmečius trunkančią kovą su cholesterinu gydytojai jau spėjo pastebėti, kad vis populiarėjantis riebaus maisto ribojimas kažkodėl nesumažina nei sergamumo ateroskleroze, nei mirtingumo nuo širdies ir kraujagyslių sistemos ligų.

Atvirkščiai – pastebėtas net vadinamasis prancūziškas paradoksas: tradicinėje prancūzų virtuvėje gausu cholesterino, tačiau prancūzai palyginti retai serga širdies ir kraujagyslių ligomis. O štai amerikiečiai dar neturi šimtmečiais puoselėtų mitybos tradicijų, taigi yra itin imlūs mados vėjams bei mitybos naujovėms. Nors produktai be riebalų už Atlanto graibstomi kaip panacėja, sergamumas ateroskleroze ir širdies bei kraujagyslių ligomis ten vis dar auga.

Tad jei nusprendėte visiškai atsisakyti riebių produktų – ar nevertėtų savo apsisprendimo apsvarstyti dar kartą, o geriausia – pasitarti su kvalifikuotu mitybos specialistu?

   
  Straipsnio komentarai (0)
VardasEl. paštas
Komentaras
Saugos kodas:
  Susije straipsniai  

Dietologės patarimai: ko turime atsisakyti dėl sveikos mitybos? (750)

Ar iš tikrųjų efektyvios baltymų dietos? (661)

8 keisčiausi svorio metimo būdai (678)

Kad lieknėjimas būtų efektyvus (692)

Prancūziška dieta (3214)

Agurkų dieta (3)