Papildai ir priemonės      

Kas naudingiau - naminis ar pirktinis jogurtas?

Skaityti komentarus (1)
Rekomenduok draugui
Spausdinti

Mano draugė jogurtą gamina namuose. O man labiau patinka pirktinis. Tačiau ji nuolat sako, kad naminis yra kur kas sveikesnis. Perskaičiau straipsnius internete ir nė viename neaptikau, kad naminis jogurtas būtų kuo nors pranašesnis. Manu, kad bet koks jogurtas yra sveikas. Bet gal aš klystu?
 Rugilė
Atsako specialistė:
Gydytoja dietologė Edita Gavelienė:

- Jogurtas - rauginto pieno produktas su gerosiomis bakterijomis (paprastai lactobacilli bulgaricus ir lactobacilli thermophilus), gaminančiomis žmogui naudingas maistingąsias medžiagas. Būtent dėl šių bakterijų jogurte daugiau nei piene yra vitaminų B12, B3 ir A.

 B grupės vitaminai būtini energijai iš maisto gauti, normaliai funkcionuoti nervų sistemai, cholesterolio lygiui kraujyje reguliuoti. Vitaminas A padeda išsaugoti sveikas akis ir odą, taip pat yra būtinas kovojant su infekcijomis.

 Bet koks jogurtas tiek naminis, tiek natūralus, tiek pagardintas įvairiais skoniais privalo turėti dvi būtinąsias bakterijas Lactobacilus ir streptokokus - kitaip jis tiesiog nepasigamins. Tačiau dėl to maistinė jo vertė nesikeičia. Kuo jogurte daugiau yra įvairiausių priedukų, pavyzdžiui, kalcio, bakterijų, tuo jis naudingesnis.
 Jogurte esančios gerosios bakterijos padeda išlaikyti tinkamą rūgštingumą virškinimo sistemos organuose, geriau pasisavinti maistingąsias medžiagas. Taigi jogurtas labai naudingas sergantiesiems virškinimo sistemos ligomis - pavyzdžiui, lėtiniu gastritu.

 Dabar labai daug kas rūpinasi, ką valgo ir mano, kad naminis jogurtas yra daug sveikesnis, nes pats pasidarai, žinai, ko dėjai ir panašiai. Tačiau kaip specialistė žmogui jogurtą rekomenduoju tik dėl probiotinių bakterijų. Natūraliame jogurte jų taip pat yra, tačiau daugelis gamintojų dabar prideda dar ir kitų. Faktas, kad tai naudingiau.

 Jogurto reikėtų valgyti kasdien. Galima ir pirktinį. Tačiau prieš pirkdami labai atidžiai perskaitykite jo sudėtį. Tarkim, jei jogurtas galioja kelerius metus, faktas, kad jame nėra nė vienos gyvos bakterijos. Dar vienas dalykas, į ką reikėtų atkreipti dėmesį tas, kad sudėtyje būna nurodyti jogurto bakterijų fragmentai. Tokiais atvejais jogurte bakterijų taip pat nėra ir net neverta tokiam produktui leisti pinigų.
 Tiek naminis, tiek pirktinis jogurtas yra naudingi, tačiau jei kyla virškinimo problemų, patarčiau rinktis tokį, kuriame bakterijų būtų daugiau.

www.lsveikata.lt

Šaltinis: 123rf.com
Autorius:Lietuvos Sveikata

Asmeniškai TAU dietologo sudarytas valgiaraštis
​​​​​​​​​​​​​​​​
   
  Straipsnio komentarai (1)
daugiau
2011-09-27 11:31
Latisha
I never thought I would find such an eevrdyay topic so enthralling!
VardasEl. paštas
Komentaras
Saugos kodas:
  Susije straipsniai  

Mėta — aukso vertės augalėlis (805)

Efektyviam lieknėjimui padeda ir grožio priemonės (88)

Gydytojai rekomenduoja vartoti melsvadumblį spiruliną – ji užkerta kelią ligoms (10)

Kokia kava, tokia ir tu (113)

Laiku sutramdžius cholesterolį galima išvengti vaistų (707)

Arbūzas – didelė ir naudinga uoga (683)