Papildai ir priemonės      

Kokį vandenį gerti?

Rekomenduok draugui
Spausdinti

Nuolat girdime specialistų patarimus gerti kuo daugiau vandens, kadangi šis gyvybės šaltinis turi įtakos mūsų puikiai savijautai, gerai nuotaikai, sveikatai bei grožiui. Dietologai tvirtina, kad žmogaus organizmui vandens reikia suvartoti ne mažiau kaip 2 l per parą, ir pabrėžia, kad vanduo turi būti kokybiškas. Kaip tinkamai pasirinkti vandenį?

Sąvokų labirintuose

„Mineralinis vanduo“, „natūralus mineralinis vanduo“, „mineralizuotas vanduo“, „stalo vanduo“ – egzistuoja daugybė sąvokų, apibūdinančių vandenį. Kuo jos skiriasi? Verta žinoti, kad sąvokos „mineralinis vanduo“ ir „mineralizuotas geriamasis vanduo“ draudžiamos vartoti Lietuvoje. Mineralizuotas geriamasis vanduo yra vadinamas stalo vandeniu. Jis gaminamas į geriamąjį vandenį pridedant mineralinių medžiagų arba geriamąjį vandenį skiedžiant natūraliu mineraliniu vandeniu.

Labiausiai paplitusi sąvoka „natūralus mineralinis vanduo“. Ši sąvoka apibūdina vandenį, išgaunamą iš gręžinio povandeniniu–giluminiu vandens siurbliu. Natūralus mineralinis vanduo be sąlyčio su oru patenka į vandens nugeležinimo filtrus, vėliau be sąlyčio su oru – į natūralaus mineralinio vandens išpilstymo įrangą. Natūralus mineralinis vanduo, išpilstytas į pakuotę, yra toks, koks jis yra šaltinyje. Iš jo yra tik dalinai pašalinami nepatvarūs elementai, nepakeičiant natūralaus mineralinio vandens cheminės sudėties.

Vandens kokybę lemia gręžinio gylis – mitas?

Vandens gamintojos „Druskininkų Rasa“ specialistas tikina, kad nustatyti, koks gręžinys jau yra gilus, neįmanoma, nes viskas priklauso nuo giluminės vandens apykaitos, kur formuojasi požeminio vandens zona. Zonos storis kinta nuo 50 iki 100 m lygumose, o aukštumuose net iki 300 ar 400 m. „Mineralinio vandens kokybė priklauso ne nuo gręžinio gylio, o nuo tame gręžinyje esančios vandens cheminės sudėties. Teigti, kad kuo gilesnis gręžinys, tuo kokybiškesnis vanduo, būtų klaidinga“, – mitą griauna Romas Stonys.

Gazuotas ar negazuotas?

Specialistai teigia, kad gazuotas natūralus mineralinis vanduo geriau malšina troškulį, gerina vandens skonį. Tačiau anglies dioksido prisotintą natūralų vandenį nepatartina gerti tiems, kuriuos kamuoja gastritas, skrandžio ir dvylikapirštės žarnos opaligė. Tokiu atveju rekomenduojama rinktis negazuotą mineralinį vandenį, kurio poveikis sveikatai gerai žinomas jau senovėje. „Vandenį rinktis reikėtų atidžiai, dėmesį atkreipiant į savo sveikatą. Jei vandenį pasirinksite tinkamai, galite pagerinti savo sveikatą, pasveikti nuo kai kurių ligų“, – pastebi „Druskininkų Rasos“ specialistas.

Pagrindiniais natūralaus mineralinio vandens kriterijais, lemiančiais kokybišką vandenį, laikoma cheminė sudėtis, gręžinio dislokacijos vieta, gręžinio apsauga nuo galimo užteršimo. Renkantis vandenį vertėtų paskaityti tai, kas rašoma etiketėje. Svarbu atkreipti dėmesį į mineralinių medžiagų koncentraciją, kad jų neperdozuotume. Pavyzdžiui, per parą rekomenduojama suvartoti 800 mg chlorido, 2000 mg kalio,  800 mg kalcio, 375 mg magnio, 14 mg geležies. Per didelis kiekis mineralų gali sukelti sveikatos negalavimus: kepenų, širdies veiklos sutrikimą, padidėjusį kraujospūdį ir kt.

3 priežastys, kodėl natūralus mineralinis vanduo, o ne vanduo iš čiaupo

Viena iš svarbiausių priežasčių, kodėl gerti natūralų mineralinį vandenį sveikiau nei gerti vandenį iš čiaupo, – cheminė sudėtis. Vartodami natūralų mineralinį vandenį gauname daugiau vertingų mineralinių medžiagų, reikalingų žmogaus organizmui. Vandenyje iš čiaupo mineralinių medžiagų negausu.

Dar vienas natūralaus mineralinio vandens privalumas – galimybė rinktis. Atėję į parduotuvę ir paskaitę etiketėse pateiktą informaciją, turime galimybę pasirinkti mums tinkamą vandenį. Gerdami vandenį iš čiaupo, pasirinkimo neturime. Tiesiog geriame tokį vandenį, koks bėga.

Renkantis vandenį taip pat svarbu atkreipti dėmesį, kad natūralus mineralinis vanduo išgaunamas ir į pakuotę išpilstomas be sąlyčio su oru, kas apsaugo vandenį nuo mikrobiologinės taršos. Deja, vandenyje iš čiaupo neretai randama bakterijų, pavojingų žmogaus sveikatai.

Šaltinis: 123rf.com
Autorius:Giedrė Gudaitė

Asmeniškai TAU dietologo sudarytas valgiaraštis
​​​​​​​​​​​​​​​​
   
  Straipsnio komentarai (0)
VardasEl. paštas
Komentaras
Saugos kodas:
  Susije straipsniai  

Mėta — aukso vertės augalėlis (823)

Efektyviam lieknėjimui padeda ir grožio priemonės (88)

Gydytojai rekomenduoja vartoti melsvadumblį spiruliną – ji užkerta kelią ligoms (10)

Kokia kava, tokia ir tu (113)

Laiku sutramdžius cholesterolį galima išvengti vaistų (724)

Arbūzas – didelė ir naudinga uoga (701)