Papildai ir priemonės      

Pieno pakaitalai

Rekomenduok draugui
Spausdinti

Lietuvoje dar naujiena

Europoje pieno pakaitalai labai populiarūs, o Lietuvoje jie tik atsiranda, todėl dar yra savotiška „neatrasta žemė“. Pieno pakaitalai – tai įvairių riešutų, javų ir sojos gėrimai. Pavadinimas „pieno pakaitalai“ atspindi ne tik vartojimą, bet ir sudėtį. Šiuose gėrimuose yra daug baltymų, mineralų ir vitaminų. Jie vartojami panašiai kaip pienas: juos galima gerti, užpilti sausus pusryčius, balinti kavą ir t.t.. Pieno pakaitalai parduodami jau paruošti gerti (su priedais arba gryni) arba milteliais. Iš miltelių galima pasigaminti norimos koncentracijos gėrimą, dėti miltelius į košę. Atidarytos miltelių dėžutės nereikia laikyti šaldytuve, todėl tokie pakaitalai labai patogūs kelionėje.

Labiausiai šie pieno pakaitalai naudingi žmonėms, kurie netoleruoja arba silpnai toleruoja laktozę. Svarbu pastebėti, kad pagyvenusių žmonių ir mažų vaikų organizmai natūraliai prasčiau geba skaidyti laktozę, todėl pieno produktai jiems gali kelti virškinimo problemų (dažniausiai – pilvo pūtimą) ir net alergizuoti.

Pieno pakaitalai gali būti labai naudingi:
Kai norime sumažinti sočiųjų riebalų vartojimą ir pakeisti juos nesočiaisiais riebalais, vengdami viršsvorio ir aukšto cholesterolio lygio.
 
Negalime pieno vartoti dėl alergijos arba dėl laktozės netoleravimo.
 
Jei susilpnėjusi fermentų veikla ir pieną suvirškinti sunku.
 
Norime vartoti ekologiškus produktus.
 
Nenorime vartoti gyvulinės kilmės produktų.
 
Pieno nemėgstame arba pabodo jo skonis.

Tinka vaikams

Ne viena mama yra patyrusi, kad nėra taip paprasta pripratinti vaiką prie karvės pieno – mažylius dažnai nuo jo beria. Tai daryti reikėtų laipsniškai, ir čia gali pagelbėti pieno pakaitalai, ypač migdolų, ryžių, sojos. Vaikui galima duoti karvės pieno, migdolų pieno, sojos pieno ir pan. pakaitomis. Migdolai – labai vertingas ir itin lengvai pasisavinamas baltymas, todėl migdolų pienas ypač rekomenduojamas mažiems vaikams.

Migdolų pienas

Migdoluose daug aukštos kokybės baltymų (19 g/100 g), kuriuose didelė L-Arginine amino rūgšties, saugančios mūsų kraujagysles, koncentracija. Migdolų riebalai (51%) – neprisotintos riebalų rūgštys, kurios mažina blogojo ir didina gerojo cholesterolio lygį bei mažina širdies ligų riziką. Migdoluose gausu skaidulų – 12 %, iš kurių 80 % netirpios. Jos gerina žarnyno veiklą, teikia sotumo jausmą, kaip liudija tyrimai, mažina storosios žarnos vėžio riziką. Tirpios skaidulos mažina cholesterolio bei cukraus lygį kraujyje, o tai svarbu sergant širdies ligomis ir diabetu. Migdoluose gausu (2,6 g/100 g) mineralų: kalio, magnio, kalcio, fosforo, geležies ir vario. Taip pat šiek tiek antioksidantų – cinko ir seleno. Migdoluose ypač daug vitamino E (24 mg/100g) – antioksidanto, svarbaus mūsų odai, akims, kraujagyslėms ir širdžiai. Taip pat yra vitamino B7 (H), B2 ir B3. Medicininiai tyrimai patvirtina migdolų teigiamą poveikį įvairių ligų prevencijai. Tai puikus maistas vaikams (nuo 6 mėn.) bei pagyvenusiems žmonėms.

Sojos pakaitalai

Soja – vienas maistingiausių augalų pasaulyje. Sojoje daug baltymų, kurie turi daugumą amino rūgščių. Joje gausu tirpių skaidulų (svarbių vėžio prevencijai) ir natūralių izoflavonų (svarbių moterų hormonų balansui). Deja, nemažai žmonių sojai yra alergiški (dažnai ir tie, kurie alergiški pienui) ir ją sunkiai virškina. Žmonėms dažnai nerimą kelią sojos genetinis integralumas. Be to, paprastai soja turi specifinį prieskonį. Tačiau, jei sojos produktai yra sertifikuoti, ekologiški, tai reiškia, kad jų genetinį integralumą kontroliuoja nepriklausoma sertifikavimo institucija ir jie negali būti modifikuoti. Jei Jums nepatiko ragautas sojos pienas, vadinasi, tas produktas nebuvo aukštos kokybės. Vartotojai teigia, kad ekologiškos aukštos kokybės sojos skonis yra puikus.

www.sveikiproduktai.lt

Autorius:Parengė Guoda Azguridienė

Asmeniškai TAU dietologo sudarytas valgiaraštis
​​​​​​​​​​​​​​​​
   
  Straipsnio komentarai (0)
VardasEl. paštas
Komentaras
Saugos kodas:
  Susije straipsniai  

Mėta — aukso vertės augalėlis (807)

Efektyviam lieknėjimui padeda ir grožio priemonės (88)

Gydytojai rekomenduoja vartoti melsvadumblį spiruliną – ji užkerta kelią ligoms (10)

Kokia kava, tokia ir tu (113)

Laiku sutramdžius cholesterolį galima išvengti vaistų (707)

Arbūzas – didelė ir naudinga uoga (684)