Naujienos      
2016-09-05

Lietuvos gyventojai stengiasi maitintis sveikiau

Rekomenduok draugui
Spausdinti

Naujausios apklausos rodo, kad lietuviai stengiasi maitintis sveikiau, ypač daug dėmesio skiria maisto produktų natūralumui, vengia sintetinių kvapų, dažiklių, skonio ir aromato stipriklių, konservantų, antibiotikų ir hormonų pėdsakų gyvūninės kilmės maiste.

Net 80 proc. Lietuvos pirkėjų teigia nenorintys vartoti gyvūninės kilmės maisto, kuriame yra antibiotikų bei hormonų pėdsakų bei šiuo klausimu pasaulyje dalinasi pirmą vietą su Ukraina.

Tarptautinės rinkos tyrimų bendrovės „Nielsen“ duomenimis, palyginti su kitomis pasaulio šalimis, Lietuvos vartotojai užima antrą vietą pagal antipatijas sintetiniams kvapams maiste (78 proc., pirmauja Ukraina su 80 proc.), sintetiniams dažikliams (77 proc., pirmauja Graikija su 78 proc.) ir skonio bei aromato stiprikliui mononatrio glutamatui (72 proc., pirmauja Taivanas su 74 proc.).

Maisto, kuriame yra genetiškai modifikuotų organizmų (GMO), savo lėkštėje nepageidauja matyti 76 proc. Lietuvos vartotojų ir jie yra treti pasaulyje: nusileidžia tik Serbijai (79 proc.) bei Bulgarijai (77 proc.).

Ketvirtoji vieta pasaulyje Lietuvai atiteko dėl nemeilės sintetinėms maisto konservavimo medžiagoms – 77 proc., pirmąjį trejetuką sudaro Ukraina (80 proc.), Taivanas (79 proc.) ir Graikija (78 proc.).

„Akivaizdu, kad Lietuvos vartotojai stengiasi maitintis sveikiau. Jie žino skirtumą tarp būtinų riebalų ir vengtinų transriebalų, į racioną stengiasi įtraukti jautienos, vištienos, kiaušinių. Kaip senas žemdirbystės tradicijas ir kultūrą turinti šalis, mityboje nevengiame grūdų produktų, savo nišos ieško vis didesnį vartotojų dėmesį traukiantis vadinamasis super maistas – ispaninio šalavijos (chia) sėklos, dygliuotojo ožerškio (goji) uogos. Vartotojų pasirinkimą ir maisto pasirinkimo kriterijus lemia sąmoningas apsisprendimas, kai jie įvertina naujausias mitybos tendencijas bei viešojoje erdvėje ekspertų pateikiamą informaciją“, - sako „Nielsen“ vadovė Baltijos šalims Ilona Lepp.

Šaltinis: Edieta.lt
Autorius:Edieta.lt

   
  (0)
VardasEl. paštas
Komentaras
Saugos kodas:
  Susijos naujienos  

Antibiotikų vartojimas gali lemti nutukimą (0)

Lietuvos vaikai valgo per mažai daržovių (664)

Daržovių ir vaisių vartojimas žiemą: karaliauja citrusiniai vaisiai, bulvės ir kopūstai (669)

Populiarėja sveikesnė ir įvairesnė duona (0)

Pilno grūdo produktai mažina širdies ir kraujagyslių ligų riziką (760)

Ant lietuvių stalo daugėja žuvies (0)