2016-08-19Lietuvoje mažėja sulčių ir nektarų vartojimas |
|
Europos vaisių sulčių asociacijos (EVSA, angl. AIJN) atliktos apklausos duomenimis, jau trečius metus iš eilės Lietuvoje mažėja sulčių ir nektarų vartojimas. 2015 m. sumažėjimas siekė 3,3 proc., lyginant su 2014 m. Vis dėlto, 100 proc. sulčių vartojimo sumažėjimas nebėra toks drastiškas, koks buvo anksčiau. Apklausa taip pat rodo, kad lietuvių mėgstamiausiomis išlieka apelsinų ir pomidorų sultys. Jos apima net 70 proc. visų Lietuvoje parduodamų sulčių.
Apklausa rodo, kad sulčių ir nektarų vartojimas Lietuvoje šiek tiek mažėja. Didžiausias kritimas pastebimas nektarų rinkoje – jų suvartojama net 5 proc. mažiau nei praėjusiais metais. 100 proc. sulčių kritimas nėra toks drastiškas. Tam įtaką daro 100 proc. sulčių pardavimų prekybos centruose padidėjimas ir padidėjęs vartotojų informuotumas apie naudingas maistines sulčių savybes. Tačiau lietuvių visuomenėje vis dar yra daug nusistovėjusių mitų apie sultis ir jų savybes.
„Vyrauja daug įvairių mitų apie parduodamas sultis. Pavyzdžiui, kad jose yra daug cukraus ir konservantų. Tačiau tai netiesa. Reikia prisiminti, kad pagal ES reikalavimus, į sultis draudžiama dėti bet kokį pridėtinį cukrų, konservantus, dažiklius ar kitas dirbtines medžiagas. Todėl 100 proc. sultys turi tas pačias savybes kaip ir vaisiai bei daržovės, iš kurių jie yra pagaminti. Jų vartojimas gali padėti padidinti kasdienį suvartojamų vaisių ir daržovių kiekį ir aprūpinti organizmą svarbiais vitaminais ir mineralais“, – sako gydytoja-dietologė Žana Antonova.
Sultys išlaikomos ilgiau tik dėl pasterizacijos proceso. Tai natūralus būdas išsaugoti sultis jas kaitinant, kuris yra plačiai naudojamas ir namų ūkiuose žiemai ruošiant konservus.
Šaltinis: | Edieta.lt |
Autorius: | Edieta.lt |