Grožio dieta      

Dieta pagal temperamentą

Skaityti komentarus (207)
Rekomenduok draugui
Spausdinti

Dieta dietai nelygu. Ir jei vienai savaitę misti tik virtais ryžiais - nieko baisaus, kita ir pusdienio neištvertų. Dietos sėkmė iš esmės labai priklauso nuo to, kaip pasirinktas mitybos režimas dera prie tavo charakterio ir temperamento.

Kai kuriems žmonėms itin sunku maitintis pagal valandas - keblu priversti save suvalgyti per pusryčius skirtą davinį arba eiti miegoti gurgiančiu pilvo. Kitiems sudėtinga atsisakyti tam tikrų maisto produktų. Trečius apskritai pati dietos sąvoka suerzina tiek, kad kyla noras prisivalgyti. Tad jei nori iki atostogų numesti 3-5 kilogramus, skubėk priderinti savo valgiaraštį prie charakterio ir temperamento!

Dieta pagal temperamentą: atsikratyk po kilogramą per dieną!

Cholerikei: dieta pagal valandas+lankas

Ši dieta tau tiks jei:

•    Dažnai keičiasi tavo nuotaika;
•    Lengvai pasiduodi akimirkos impulsui;
•    Audringai reiški emocijas;
•    Lengvai pasineri į naujus darbus,bet retai juos pabaigi iki galo;
•    Tavęs nuolat prašo kalbėti lėčiau;
•    Tavo mimika išraiškinga;
•    Sunkiai taikstaisi su taisyklėmis ir apribojimais.

Cholerikų medžiagų apykaita puiki, tarp jų retai pasitaiko stambių žmonių. Per kraštus besiliejanti energija kuo puikiausiai sudegina kalorijas. Tiesa, sėdimą darbą dirbantys cholerikai dažnai priauga 3-5 kg juosmens ir klubų srityje. Todėl kartu su dieta vertėtų praktikuoti ir probleminėms vietoms skirtus pratimus. Optimalus variantas - lankas su masažiniais rutuliukais, kurį turėtum sukti po 20 minučių ryte ir vakare.

Tinkamiausias dietos tipas - tas, kuris maisto porcijas išskirsto tam tikroms valandoms. Tačiau čia yra vienas "bet": niekada nevalgyk kai esi susijaudinusi. Verčiau išgerk puodelį mėtų ir valerijonų arbatos su šaukšteliu medaus. Tai padės sumažinti apetitą ir nusiraminti.

1 diena

Pirmieji pusryčiai: kietai virtas kiaušinis, 1 šaukštas menkės ikrų, 1 agurkas, puodelis žaliosios arbatos arba kavos be cukraus.
Antrieji pusryčiai: 2 mėgstami vaisiai.
Pietūs: 130 g garuose virtos jautienos arba vištienos, 200 g raugintų kopūstų, sulčių.
Pavakariai: 1 stiklinė kefyro arba jogurto, obuolys.
Vakarienė: 200 g garuose virtos žuvies, 100 g šparaginių pupelių, 10 g sviesto, 1 bananas.

2 diena

Pirmieji pusryčiai: 100 g grikių košės su pienu.
Antrieji pusryčiai: bananas.
Pietūs: 200 g virtos jautienos su šviežių burokėlių ir kopūstų salotomis.
Pavakariai: 200 g varškės, bananas.
Vakarienė: morkų ir kopūstų salotos, troškintas kalmaras.

3 diena

Pirmieji pusryčiai: 150 g varškės, bet koks pasirinktas vaisius.
Antrieji pusryčiai: 200 g burokėlių salotų.
Pietūs: 150 g troškintos jautienos su grybais, 1 stiklinė pomidorų sulčių.
Pavakariai: vaisių salotos.
Vakarienė: 150 g ant grotelių keptos žuvies, 150 g troškintų špinatų, jūros kopūstų arba šparaginių pupelių, pagardintų citrinos sultimis, 1 stiklinė mineralinio vandens.

4 diena

Pirmieji pusryčiai: 150 g varškės, arbata be cukraus.
Antrieji pusryčiai: 150 g avižinių dribsnių su pienu.
Pietūs: 150 g virtos vištienos, 100 g jūros kopūstų salotų.
Pavakariai: jogurtas.
Vakarienė: vaisių salotos su graikiniais riešutais (10 vnt.).

5 diena

Kefyro ir obuolių iškrovos diena: per visą dieną išgerti 2 litrus kefyro ir suvalgyti 1,5 kg obuolių - gali būti žali, tarkuoti, kepti.

6 diena

Pirmieji pusryčiai: 2 kepti obuoliai su varške ir cinamonu.
Antrieji pusryčiai: 200 g burokėlių mišrainės.
Pietūs: 200 g troškinto liežuvio, 100 g virtų bulvių, 50 g kopūstų salotų.
Pavakariai: 100 g tarkuotų morkų, pagardintų jogurtu.
Vakarienė: 100 g grybų, kiaušinis, agurkų salotos.

7 diena

Pirmieji pusryčiai: 50 g varškės, bananas, obuolys.
Antrieji pusryčiai: 40 g jautienos, kiaušinis, agurkas.
Pietūs: 150 g virtos jautienos, 100 g virtų bulvių, 100 g žalių daržovių.
Pavakariai: 200 g troškintų pupelių, kava su pienu, mineralinis vanduo.
Vakarienė: stiklinė kefyro su avižiniu sausainiu (50 g).

Melancholikei: šokolado dieta+plaukimas

Ši dieta tau tiks jei:

•    Esi linkusi į nepagrįstas baimes, įtari;
•    Greitai pavargsti;
•    Tau sunku priimti sprendimus, dažnai atidėlioji galutinio apsisprendimo akimirką;
•    Sunkiai išgyveni nesėkmes;
•    Dažnai pasiduodi liūdesiui, tavo emocijų paletėje vyrauja juodos ir pilkos spalvos;
•    Tavo mimika neišraiškinga;
•    Esi neatspari išorės įtakoms ir poveikiams.

Melancholikams sunku susitaikyti su permainomis ir viskuo, kas išmuša juos iš įprastų gyvenimo vėžių, todėl jų ekspres dietos režime neturėtų būti itin didelių apribojimų. Vienintelis apribojimas - saldumynai. Melancholikai linkę  "suvalgyti" savo blogą nuotaiką, ypač dažnai renkasi angliavandenius. Melancholikams dietą sudarė Piteris Azello, amerikietis, kuriam pačiam pavyko atsikratyti 95 kilogramų. Visa esmė tame, kad jis leisdavo sau kasdien suvalgyti po pusę plytelės juodojo šokolado. Šis produktas, kaip žinia, skatina serotonino išsiskyrimą. Šokoladą (po 50 g per dieną) turėtum čiulpti kaip ledinuką. Beje, amerikietis melancholikams rekomenduoja ir fizinį krūvį - jo nuomone, labiausiai tinka bėgiojimas ristele ir plaukimas.

1 diena

Pirmieji pusryčiai: 40 g miusli su pienu, obuolys.
Antrieji pusryčiai: kefyras, skrebutis, šokoladas.
Pietūs: 2 riekelės pilnagrūdės duonos, 80 g troškintos vištienos, 100 g bet kokių žaliųjų daržovių salotų.
Pavakariai: 300 g troškintų jūros gėrybių. pagardintų citrinos sultimis, agurkų salotos.
Vakarienė: 100 g burokėlių mišrainės, obuolys.

2 diena

Pirmieji pusryčiai: pusė skardinės konservuotų ananasų, 200 g varškės.
Antrieji pusryčiai: vaisių salotos, barstytos trintu šokoladu.
Pietūs: 1 lėkštė daržovių sriubos, 100 g virtų pupelių, obuolys.
Pavakariai: 200 g troškintų špinatų, omletas iš 2 kiaušinių.
Vakarienė: orkaitėje keptas moliūgas (200 g), pabarstytas cinamonu ir šokoladu.

3 diena

Pirmieji pusryčiai: 1 rupių miltų skrebutis, kietai virtas kiaušinis, kefyras.
Antrieji pusryčiai: 2 švieži vaisiai.
Pietūs: 1 didelė su lupena orkaitėje kepta bulvė, 50 g tuno aliejuje, 200 g raugintų arba jūros kopūstų.
Pavakariai: kopūstų, morkų, grybų, paprikos ir pupelių troškinys (200 g).
Vakarienė: orkaitėje keptas bananas, aplietas tirpintu šokoladu.

4 diena

Pirmieji pusryčiai: 40 g avižinių dribsnių su jogurtu ir šokoladu.
Antrieji pusryčiai: 2 švieži vaisiai.
Pietūs: 115 g virtų krevečių ir midijų su 100 g kietųjų miltų makaronų, 1 šaukštas pomidorų padažo, 1 vaisius pasirinktinai.
Pavakariai: pusė virtos vištos krūtinėlės, troškinti špinatai ir brokoliai (150 g).
Vakarienė: bet koks neriebus pieno desertas arba jogurtas (iki 50 kcal.).

5 diena

Iškrovos diena: per visą dieną suvalgyti 300 g grikių košės be druskos, pieno ir prieskonių. Leidžiama šiek tiek šokolado - bet tik praėjus pusantros valandos po valgio.

6 diena

Pirmieji pusryčiai: omletas iš 2 kiaušinių su grybais, kava su pienu.
Antrieji pusryčiai: 2 švieži vaisiai, 1 stiklinė jogurto.
Pietūs: daržovių sriuba su 1 šaukštu uogienės, 200 g burokėlių mišrainės.
Pavakariai: 200 g varškės, pabarstytos juoduoju šokoladu.
Vakarienė: 100 g virtų brokolių su 100 g virtos žuvies.

7 diena

Pirmieji pusryčiai: 40 g miusli su pienu, kietai virtas kiaušinis.
Antrieji pusryčiai: kefyras, skrebutis, šokoladas.
Pietūs: 100 g virtos vištienos, ruginės duonos skrebutis, 100 g mėgstamų salotų iš žaliųjų daržovių.
Pavakariai: 300 g virtų jūros gėrybių, kopūstų salotos, folijoje kepta bulvė.
Vakarienė: 2 varške, bananais ir šokoladu įdaryti kepti obuoliai.

 Sangvinikei: dieta pagal taškus

Ši dieta tau tiks jei:

•    Esi nesiblaškantis žmogus;
•    Laikai save optimiste;
•    Lengvai prisitaikai prie naujų aplinkybių;
•    Į nesėkmes reaguoji filosofiškai;
•    Kartais noriai bendrauji, kartais būni uždara;
•    Turi puikų jumoro jausmą.

Ši dieta siūlo skaičiavimą ir kontrolę. Troškinta mėsa, žuvis, ikrai, krevetės, arbata be cukraus lygūs 0 sąlyginių vienetų (toliau - SV). Keletas sausainių - tai jau 48 SV, 100 g cukraus - 99 SV. Tam, kad sulieknėtum per dieną turėtum suvartoti ne daugiau kaip 40 SV maisto. Taip pat per dieną rekomenduojama išgerti 1,5-2 l negazuoto vandens. Bandeles ir saldumynus teks pamiršti ilgam. Taip pat iš valgiaraščio išbraukiami džiovinti vaisiai, sultys, saldūs vaisiai, košės - visuose šiuose produktuose apstu angliavandenių.  Sudaryk valgiaraštį taip, kad jame būtų šviežių daržovių. Dėmesio: tokios dietos negalima laikytis ilgiau kaip savaitę, sulieknėjusi palengva grįžk prie įprastos subalansuotos mitybos.

Pirmieji pusryčiai: kiaušinienė su sūriu ir jautiena, arbata arba kava be cukraus.
Antrieji pusryčiai: morkų sultys.
Pietūs: stiklinė sultinio, 200 g virtos vištienos, garnyras iš pupelių ir pievagrybių.
Pavakariai: arbata be cukraus, 1 džiūvėsėlis.
Vakarienė: bifšteksas, daržovių salotos,  50 g sūrio.

Per dieną išgerk 1,5 l vandens, gali ir 1 taurę raudonojo vyno.

Iškrovos diena - tik skiestos obuolių ir morkų sultys.

Flegmatikei: minimum druskos, maksimum judesio

Ši dieta skirta tau jei:

•    Negali pakęsti triukšmo ir painiavos;
•    Tave išmušti iš pusiausvyros itin sudėtinga;
•    Daugumą užduočių atlieki lėtai, bet užtikrintai;
•    Tau patinka gaminti sudėtingus patiekalus;
•    Mėgstamiausias užsiėmimas - drybsoti ant sofos ar krėslo;
•    Sprendimus priimi kartą ir visam laikui.

Ne itin gera kraujo cirkuliacija lemia, kad tavo organizme užsistovi skysčiai, jie kaupiasi poodiniuose audiniuose. Siekiant sulieknėti labai svarbu apskaičiuoti dienos valgiaraštį taip, kad daugiausia energijos gautum iš pusryčių, kiek mažiau - per pietus (ne vėliau kaip iki 15 val.), o paskui pereitum prie daržovių salotų su labai nedideliu kiekiu aliejaus. Pats tinkamiausias laikas maistui - rytas ir pirmoji dienos pusė, kai medžiagų apykaitos greitis organizme maksimalus. Likus 1,5 val. iki miego geriau nieko nebegerti, net vandens - kad sumažintum apkrovą inkstams. Reikiamą kiekį skysčių išgerk per dieną. Cukrus, druska, prieskoniai, rūgštūs, aštrūs patiekalai apskritai nerekomenduojami. Laikantis čia pateikto valgiaraščio per mėnesį nukris maždaug 2 kg.

1 diena

Pirmieji pusryčiai: 150 g grikių košės, obuolys, žalioji arbata.
Antrieji pusryčiai: apelsinų ir obuolių sultys.
Pietūs: pertrinta sriuba iš moliūgų arba špinatų, troškinta vištienos filė, petražolių nuoviras.
Pavakariai: vienas pasirinktas vaisius, žalioji arbata.
Vakarienė: kefyras ir nesaldus jogurtas.

2 diena

Pirmieji pusryčiai: avižinių dribsnių košė (100 g), daržovių salotos iš saliero ir kopūsto, pafardintos citrinos sultimis.
Antrieji pusryčiai: Tarkuotas obuolys ir morka (200 g).
Pietūs: Troškinta liesa jautiena (150 g), ryžiai (100 g), pomidorų sultys.
Pavakariai: obuolių ir kopūstų salotos.
Vakarienė: nesaldus jogurtas, pasirinktas vaisius.

3 diena

Pirmieji pusryčiai: skrebutis, apteptas varške su žalumynais, obuolys, žalioji arbata.
Antrieji pusryčiai: saliero ir kopūsto salotos.
Pietūs: daržovių balandėliai (200 g), be riebalų kepta mėsa (150 g).
Pavakariai: keptas obuolys su cinamonu.
Vakarienė: kefyras su žalumynais.

4 diena

Pirmieji pusryčiai: avižinių dribsnių košė (100 g) su pienu.
Antrieji pusryčiai: trintas moliūgų ir obuolių kokteilis.
Pietūs: daržovių troškinys (150 g), troškinta liesa jautiena (150 g).
Pavakariai: kefyras su bananu.
Vakarienė: 150 g varškės su žalumynais, pomidoras.

5 diena

2 kg obuolių, 3 kartus per dieną trintas obuolių ir salierų kokteilis arba kopūstų ir salierų sriuba (receptas: 300 g kopūstų, 300 g salierų, 100 g petražolių šaknų, 300 g morkų. Viską smulkiai supjaustyti, užpilti 2 l pomidorų sulčių ir virti 15-20 minučių).

6 diena

Pirmieji pusryčiai: ryžių košė (150 g), kefyras.
Antrieji pusryčiai: obuolys, petražolių nuoviras.
Pietūs: 200 g keptos žuvies su garstyčiomis, agurkų ir šviežių kopūstų salotos, pomidorų sultys.
Pavakariai: pasirinktas vaisius.
Vakarienė: graikinės salotos (pomidorai, agurkai, svogūnai, alyvuogės, feta, alyvuogių aliejus).

7 diena

Iškrovos diena: salierų ir kopūstų sriuba.

 Spalvos, dieta ir temperamentas

Amerikos mitybos instituto mokslininkai atliko įdomų tyrimą, nustatydami ryšį tarp dietos, žmogaus charakterio ir spalvų. Paaiškėjo, kad priklausomai nuo temperamento, vertėtų iš mitybos išbraukti tam tikros spalvos produktus.

Cholerikams netinka raudonas maistas: aštrieji pipirai, raudoni obuoliai, pomidorai. Pomidorų sriuba, pasak dietologų, cholerikus, besilaikančius dietos, veikia kaip bulių raudona skraistė. O štai balta, žalia, mėlyna maisto spalvos padeda ne tik lieknėti, bet ir subalansuoti savo charakterį.

Melancholikams netinka mėlyni ir violetiniai produktai: baklažanai, burokai, slyvos, mėlynės, gervuogės ir kt. Tokie produktai išklibina jų ir taip nestabilią nervų sistemą, sukelia liūdesį, prislegia. Šiems žmonėms geriau rinktis raudoną ir geltoną maistą, ypač šių spalvų pomidorus.

Sangvinikams dietos metu geriau riboti žalius produktus – jie gali sukelti tulžies užsistovėjimą organizme. Visų kitų spalvų maistą galima valgyti drąsiai, be abejo, atsižvelgiant į tai, ką rekomenduoja dieta.

Flegmatikams geriau netraukti į valgiaraštį balto maisto – jis skatina depresiją ir savigraužą. O geltoni, raudoni, oranžiniai maisto produktai – kaip tik tai, ko jiems reikia!

Šaltinis: Freedigitalphotos.net
Autorius:Edieta.lt

Asmeniškai TAU dietologo sudarytas valgiaraštis
​​​​​​​​​​​​​​​​
   
  Straipsnio komentarai (207)
daugiau
2022-06-07 16:14
Stromfajop
<a href=https://stromectolgf.com/#>ivermectin brand name</a> stromectol for humans
2022-06-05 12:06
ChesterWef
https://stromectolgf.online/# ivermectin
2022-06-05 11:27
IverDyep
ivermectin 8000 <a href=" https://stromectolgf.com/# ">stromectol for sale</a>
2022-06-05 10:04
ChesterWef
https://stromectolgf.online/# can you buy stromectol over the counter
VardasEl. paštas
Komentaras
Saugos kodas:
  Susije straipsniai  

Pasirinkite tinkamą arbatą lieknėjimui (837)

Mėta — aukso vertės augalėlis (818)

Bananus reikia valgyti kasdien (891)

Prancūziška dieta (3197)

Daugiau sveikatos kasdien (520)

Ekspres dieta: Sulieknėk per 3 dienas! (470)