#1 2007-05-27 13:26

senjora
Narys
Nuo: Vilnius
Registravosi: 2007-04-22
Žinutės: 133

Apetitas ir psichologija

Jeigu esate iš tų žmonių, kurie valgo dažniau ir daugiau negu reikia, pabandykite išsiaiškinti, kokie slapti troškimai slepiasi po nenormalaus apetito kauke.

Trečdalį gyvenimo žmogus praleidžia miegodamas. Aštuntadalį - valgydamas. Tai gana didelė gyvenimo dalis, kurią reguliuoja ne tik fiziologiniai organizmo poreikiai, bet ir psichika. O kai imame gilintis į žmogaus jausmus ir troškimus, daug kas pasirodo esą visai ne tai, kas iš pirmo žvilgsnio regisi. Todėl jeigu pasiryžote sulieknėti, prieš paskelbdami karą maistui, pamąstykite, kodėl jūsų apetitas daug stipresnis nei norėtųsi. Kitaip tariant - ką iš tiesų reiškia jūsų nenumaldomas noras valgyti, arba - kas sukelia jums nuo kūdikystės pažįstamą čiulpimo poreikį, kuriam taip sunku atsispirti.

Ryjame nuoskaudas

Kartais žmogui tenka patirti stiprius jausmus, kuriuos jam sunku ištverti. Dažniausiai jis jų net neatpažįsta. Ir neišreiškia. Paprastai tai būna negatyvios emocijos, kurių norisi kuo greičiau nusikratyti. Žmogus sako "Jaučiuosi blogai", tačiau negali suformuluoti, kokį būtent jausmą ir dėl kokios priežasties išgyvena.

Jeigu mes nesugebame diferencijuoti ir įvardyti savo emocijų, tuomet negalime ir nieko su jomis daryti - psichologų terminais tariant, adekvačiai reaguoti, o paprasčiau kalbant - "suvirškinti" ir išmesti į šiukšlių dėžę. Tuomet vieninteliu būdu "reaguoti" dažniausiai tampa kramtymas: pakramtai - ir, rodos, palengvėja. Valgymas ramina, suteikia malonumo, nukreipia dėmesį.

Jeigu žmogus negali apdoroti savo emocijų, tuomet jis pasirenka apdoroti maistą.

- - -

Taigi jeigu norą valgyti jums sukelia emocijos, prieš atidarydami šaldytuvą, išbandykite toliau aprašomus būdus, kurie gali numalšinti sukilusį apetitą.

Atkreipkite dėmesį, kuris iš šių metodų jums veiksmingiausias - tai padės suprasti, kokius jausmus slepia alkis. Kai žmogus įsisąmonina savo emocijas, jis tampa pajėgus ir su jomis susitvarkyti.

Nerimas

Žinoma, jeigu jums gresia realus pavojus, turite imtis saugumo priemonių. Tačiau jeigu realių problemų neegzistuoja, o jūs vis tiek nerimaujate, neskubėkite valgyti.

Pirmiausiai susikurkite aplink save saugumo zoną: pagulėkite šiltoje putų vonioje (lyg kūdikis motinos įsčiose), įsisukite į šiltą pledą, pažiūrėkite į akvariumą, pamedituokite. Galbūt alkis atleis savo gniaužtus arba pakaks išgerti raminamosios arbatos.

Kaltė

Psichologai mano, kad persivalgydami mes savotiškai save baudžiame (pvz. - "Tu niekada nebūsi graži!"), simboliškai išperkame nesąmoningą kaltę.

Sugalvokite sau naudingesnę bausmę. Pavyzdžiui, prieš valgydami, bute išvalykite grindis. Darykite tai kad ir dešimtį kartų per dieną.

Agresija

Aktyvus maisto naikinimas padeda išreikšti paslėptą įniršį. Maistą mes pjaustome, kramtome, ryjame...

Pabandykite, užuot naikinę maistą, sunaikinti ką nors kita. Pavyzdžiui, pusvalandį pažaiskite smiginį ("dartsą"), daužykite bokso kriaušę, kapokite malkas arba rauskite žemę. Agresijos atsikratyti padeda ir sportas.

Nuobodulys

Maistas, ypač saldus, turi "malonumo medžiagų" ir pakelia mums nuotaiką. Malonumas burnoje padeda slopinti nuobodį, kompensuoja įspūdžių stoką.

Laikykitės taisyklės: vos tik kyla alkis, užsiimkite įtraukiančia veikla, kaip antai kryžiažodžių sprendimas, kompiuterio žaidimai, įdomus filmas ir t.t.

Nuoskauda

Paprašykite draugo ar draugės, kad jis kantriai išklausytų jus bent penkiolika minučių. Kas kartą, kai užsinorite valgyti, skambinkite "savanoriui" ir nuodugniai išdėstykite, kas, kur ir kada jus įskaudino. Jeigu jūsų pasakojimas ir nesuvirpins klausytojo širdies, "butinės psichoterapijos" seansas jums vis tiek bus naudingas. Galbūt po penktojo "seanso" jūs suprasite, jog per dažnai įsižeidžiate dėl niekų.

Barbės sindromas

Iki šiol minėjome atvejus, kai valgyti reikalauja psichika. Tačiau dažnai kalorijų primygtinai prašo mūsų kūnas.

Kiekvienas sveikas žmogus jaučia padidėjusį apetitą po gero sekso, fizinio darbo, moterys - nėštumo metu. Be šių situacijų, kūnas dar gali pats stimuliuoti maisto poreikį šiais atvejais:

Per didelis kūno svoris

Ne veltui sakoma, jog riebalai reikalauja riebalų. Dideliam svoriui ir poodiniam riebalų sluoksniui išlaikyti reikia atitinkamo kiekio energijos. Panašiai kaip vis didėti linkęs biurokratinis aparatas, riebalinės ląstelės nuolat reikalauja vis daugiau darbo vietų ir vis didesnio atlyginimo...

Per mažas kūno svoris

Jeigu, laikydamiesi dietos, jūs visą laiką galvojate tik apie maistą, jūsų kūnas daro tą patį. Todėl nuolat jūsų kontroliuojamas apetitas bet kurią akimirką gali nutrūkti nuo grandinės. Dažniausiai tai nutinka moterims, kurios saugo kūno svorį mažesnį, nei iš tikrųjų jis turėtų būti pagal jų kūno konstituciją. Populiariai ši būsena vadinama Barbės sindromu.

Gamta nepripažįsta tuštumos

Jeigu realiame gyvenime mums ko nors trūksta, maistas tampa lengviausiai prieinama priemone šią tuštumą užpildyti. Su tokiu "netikru" alkiu kovoti labai sunku - mat jį sukelia giluminiai mūsų asmenybės poreikiai. Kad juos patenkintume, turime kaip reikiant padirbėti su savimi. Kartais tam prireikia ir psichologo paramos.

Nebrandumas

Kiekvienam iš mūsų kartais norisi pabūti vaiku: prisiglausti prie mamos, pasijusti saugiam, už nieką neatsakingam. Mes trokštame primityvaus, vaikiško malonumo jausmo, ir kad mūsų už tai niekas nebaustų. Tokį troškimą psichologai vadina oraliniu - burnos, mat jis susijęs su svarbiausiu kūdikių poreikiu žįsti pieną iš motinos krūtinės ir jausti palaimą.

Žmones, kurių oralinis poreikis pernelyg stiprus, psichologai vadina infantiliais, arba nebrandžiais. Tai dažniausiai itin impulsyvūs asmenys. Jiems trūksta valios nekišti į burną (kaip kūdikiui žinduko) kąsnio, cigaretės ar taurelės, vos tik kas nors vyksta ne taip, kaip norėtųsi.

Beje, nuomonė, jog rūkymas malšina apetitą, iš dalies yra teisinga: šitaip viena regresyvaus elgesio rūšis pakeičiama į kitą.

Sekso trūkumas

Daugelis žmonių nesustodami ryja maistą kompensuodami seksualinių santykių nebuvimą. Ir ne todėl, kad jie negali palaikyti šių santykių fiziškai, o todėl, kad seksualinėje srityje juos varžo kompleksai ir draudimai.

Kartais tokie kompleksai kyla ne iš požiūrio į seksą, o iš socialinės nebrandos - tai yra iš psichologinio nepasirengimo tam, kas paprastai susiję su seksu: atsakomybė už partnerį, šeimos sukūrimas ir vaikų auginimas. Seksualinio malonumo pakaitalu tampa malonumas kramtyti.

Patarimas šiais dviem atvejais gali būti tik vienas: suaugti. Įveikę savo infantilumą, nesunkiai numesite ir nereikalingus kilogramus. Brendimas reiškia kantrybės, valios ugdymą ir realų savo gyvenimiškųjų tikslų bei sugebėjimų vertinimą.

Egzistencinis vakuumas

Taip, taip, nesistebėkite: tokie, regis, tolimi svorio temai filosofiniai reikalai gali trukdyti mums būti grakštiems!

Dalis žmonių arba niekada neieško gyvenimo prasmės, arba tariasi ją praradę sulig stipriu dvasiniu sukrėtimu. Tai gali nutikti visai nepastebimai. Lygiai taip nepastebimai mes imame pildyti egzistencinę tuštumą maistu. O jeigu valgymas tampa bene pagrindiniu gyvenimo "hobiu", nelieka iš kur pasisemti jėgų jam pažaboti...

Kur rasti gyvenimo prasmę, žemėlapių, suprantama, nėra. Vienas žmogus ją atranda profesijoje, kitas religijoje, trečias augindamas vaikus, ketvirtas rašydamas knygas. Kiekvienas ieško savosios. Bent jau tam, kad šiame pasaulyje nebūtų vien maisto apdorojimo agregatas...

Lėkštės psichologija

Valgymo sutrikimai

Šiandien visi gerai žino "madingus" valgymo sutrikimus, vadinamus nervine bulimija ir anoreksija, bei pasireiškiančius tuo, kad žmogus nesugeba kontroliuoti maitinimosi režimo, jo apimties ir kokybės. Trumpiau tariant, jis arba persivalgo, arba neprivalgo. Anoreksija dažniausiai būna susijusi su įkyriu siekiu suplonėti ir badavimu, bulimija - su nepasotinamu alkiu ir gausiu valgymu.

Dažniausias maitinimosi sutrikimas yra hipertrofiška reakcija į stresą. Kitaip tariant, persivalgymas tampa atsaku į stresą. Tokį sutrikimą dažniausiai kenčia nerimastingo būdo žmonės, kurių nuotaikos keičiasi dažnai ir greitai, kurie linkę į priklausomybę, yra nesavarankiški ir vengia atsakomybės. Jiems dažnai būna būdinga ir netvirta arba žema savivertė.

- - -

Taigi prieš versdami savo kūną "sumažėti" pasitelkę dideles fizines apkrovas ar badavimą, pirmiausiai pamąstykite apie savo psichologines problemas, pasirūpinkite dvasine harmonija. Mokykitės jausti ir reikšti jausmus, įžvelgti gyvenimo prasmę, formuluoti tikslus ir jų siekti. Mokykitės kantrumo ir savikontrolės. Didinkite ne tik fizinį, bet ir socialinį aktyvumą. Švieskitės, gausinkite psichologines žinias, turtinkite savižiną.

Andrejus Babinas, psichologas psichoterapeutas is ve.lt


Man - 56 metai.
http://lines.myjane.ru/rules/69944/weight/86/line.png

Neprisijungęs

 

#2 2007-05-27 14:42

Niliole
Narys
Registravosi: 2007-03-02
Žinutės: 1945

Re: Apetitas ir psichologija

Na, ar ka nors sau pritaikei?


http://diaet.abnehmen-forum.com/diet/tickerd/showimg-1snakeP_i104P_90_81_67_abs.png

Neprisijungęs

 

#3 2007-05-27 15:21

senjora
Narys
Nuo: Vilnius
Registravosi: 2007-04-22
Žinutės: 133

Re: Apetitas ir psichologija

Taip, prisitaikiau. Ir net ne vieną punktą. Nerimas. Kaltė. Egzistencinis vakuumas.
Manau, kad tie visi dalykai be abejonės, daro savo įtaką ne tik apetitui, valgymui bet ir visai gyvensenai ir mąstymui.
Na, gal ne taip stipriai, kaip čia aprašyta... bet kad daro tą įtaką - tai tikiu.


Man - 56 metai.
http://lines.myjane.ru/rules/69944/weight/86/line.png

Neprisijungęs

 

#4 2007-05-27 15:29

Niliole
Narys
Registravosi: 2007-03-02
Žinutės: 1945

Re: Apetitas ir psichologija

Zinok smulkemnu gyvenime nera, arba lasas po laso akmeni prataso!


http://diaet.abnehmen-forum.com/diet/tickerd/showimg-1snakeP_i104P_90_81_67_abs.png

Neprisijungęs

 

#5 2007-06-03 20:07

Tode
Narys
Registravosi: 2007-06-02
Žinutės: 11

Re: Apetitas ir psichologija

Niliole, vienoje iš tavo žinučių paskaičiau gražių minčių apie  kojų nusiplovimą,vakarinę maldą ir... norų išsipildymą. Tuo labai domiuosi. Labai norėčiau ta tema išsamiau pasikalbėti. Kaip čia mums susirašius? Gal parašytum man e-mailan? smile


Sėkmė neteikia didžiulio pasitenkinimo, jei nėra su kuo ją pasidalinti.

Neprisijungęs

 

#6 2007-06-03 22:18

Niliole
Narys
Registravosi: 2007-03-02
Žinutės: 1945

Re: Apetitas ir psichologija

As turiu Aleksandro Zarskaus paskaitu diska, kur jis kalba butent apie dvasiniu dalyku, meiles, atleidimo svarba. Nuo to labai priklauso musu gyvenimo kokybe. Kai uzeis i namus zmogus geriau nutuokiantis apie kompiuteri, as tau atsiusiu tas paskaitas i pasto dezute. Deja, pati tik sugebu pasiklausyti, o issiusti tikrai nemokesiu.


http://diaet.abnehmen-forum.com/diet/tickerd/showimg-1snakeP_i104P_90_81_67_abs.png

Neprisijungęs

 

#7 2007-06-04 00:25

Rasiukas
Narys
Registravosi: 2007-05-28
Žinutės: 5

Re: Apetitas ir psichologija

Niliole, mane labai domina tas diskas. Gal galėtum ir man atsiųsti, kai turėsi galimybę? Aš vaikščiojau kažkada į A. Žarskaus paskaitas, ne viskas patiko, bet daug kas buvo įdomu. O gal įmanoma iš tavęs jį pasiskolinti? roll Jei tarkim paimčiau iš tavęs, palikčiau kokį užstatą (na, kad Jums nebūtų baisu, kad su juo nedingčiau smile), persirašyčiau, ir grąžinčiau. A?roll Galėčiau ir sumokėti už galimybę jį persirašyti.


http://www.3fatchicks.net/img/bar053/bear01/kg/61/53/60/.png

Neprisijungęs

 

#8 2007-06-04 07:45

Niliole
Narys
Registravosi: 2007-03-02
Žinutės: 1945

Re: Apetitas ir psichologija

Pinigu as tikrai uz paskaitas neimsiu. Jei tu vilniete, as suorganizuosiu perrasyma ir parasysiu, kai jau turesiu produkta... Beliks tik susitikti ir perduoti.


http://diaet.abnehmen-forum.com/diet/tickerd/showimg-1snakeP_i104P_90_81_67_abs.png

Neprisijungęs

 

#9 2007-06-04 14:02

Rasiukas
Narys
Registravosi: 2007-05-28
Žinutės: 5

Re: Apetitas ir psichologija

Taip, aš vilnietė. Jei būtų įmanoma, labai norėčiau gauti tą kompaktą, t.y. kopiją. Kaip nors atsilyginčiau smile


http://www.3fatchicks.net/img/bar053/bear01/kg/61/53/60/.png

Neprisijungęs

 

#10 2007-06-05 18:18

Niliole
Narys
Registravosi: 2007-03-02
Žinutės: 1945

Re: Apetitas ir psichologija

Jau nusipirkau diskeli ir paprasiau kaimyno, kad darbe perrasytu. Kai tai ivyks parasysiu...


http://diaet.abnehmen-forum.com/diet/tickerd/showimg-1snakeP_i104P_90_81_67_abs.png

Neprisijungęs

 

#11 2007-06-07 19:44

Niliole
Narys
Registravosi: 2007-03-02
Žinutės: 1945

Re: Apetitas ir psichologija

Diskelis jau perrasytas


http://diaet.abnehmen-forum.com/diet/tickerd/showimg-1snakeP_i104P_90_81_67_abs.png

Neprisijungęs

 

#12 2007-06-22 08:43

afrodita
Narys
Nuo: Vilnius
Registravosi: 2007-05-28
Žinutės: 2078

Re: Apetitas ir psichologija

Amerikiečių mokslininkai išsiaiškino, kad miego stygius veikia žmogaus polinkį rinktis tam tikrus maisto produktus. Nepakankamai išsimiegantys žmonės rečiau gamina maistą namie, dažniau linkę piktnaudžiauti greitojo maisto produktais. Taigi jie suvartoja daugiau kalorijų, tačiau su jomis gauna mažiau maistingųjų medžiagų ir ląstelienos.

Mindy Engle-Friedman iš Niujorko Gordono universiteto atlikdama tyrimą paprašė grupę savanorių studentų atsakyti į anketos klausimus. Anketoje jie 7 dienas iš eilės registravo savo miego trukmę ir kokybę bei kiek ir kokio maisto valgė.

Paaiškėjo, kad tyrimo dalyviai, kurie nepakankamai miegodavo, sunkiai užmigdavo arba prabudinėdavo naktį, dažniau maitindavosi greituoju maistu.

Miego trukmė turi įtakos ir psichinei bei fizinei žmogaus sveikatai, jo darbingumui. Naujausių mokslinių tyrimų duomenimis, chroniškai neišsimiegantys žmonės labiau rizikuoja susirgti cukriniu diabetu, širdies ir kraujagyslių ligomis, jie dažniau turi viršsvorio.

Specialistai rekomenduoja kasdien miegoti ne mažiau kaip 7-8 valandas.


http://line.romanticcollection.ru/oth/23_25_4648BFC0_LLLaLiLkLaLuLsLiPLdLiLeLtLoLs_16.gif
http://www.3fatchicks.net/img/purpvinebar/slider-hearts/kg/0/10/10/.png
        *jaigu atrodo,kad gyvenimas jau baigesi-nusisypsok*

Neprisijungęs

 

#13 2007-06-26 17:47

Niliole
Narys
Registravosi: 2007-03-02
Žinutės: 1945

Re: Apetitas ir psichologija

Aciu uz rekomendacijas!


http://diaet.abnehmen-forum.com/diet/tickerd/showimg-1snakeP_i104P_90_81_67_abs.png

Neprisijungęs

 

#14 2008-04-17 19:23

aqwmod
Narys
Registravosi: 2008-04-14
Žinutės: 133

Re: Apetitas ir psichologija

Geras straipsnis, man patiko roll
Daug kur atradau save - supratau, kad valgau ne del to, kad esu alkana, bet del daugybes psichologiniu priezasciu.... tongue


http://diaet.abnehmen-forum.com/diet/tickerd/showimg-snowP_i59P_61_57,5_52_abs.png

Neprisijungęs

 

#15 2009-03-29 14:33

Mnemosyne
Narys
Registravosi: 2009-03-29
Žinutės: 9

Re: Apetitas ir psichologija

pas mane būna kartais paradoksali reakcija - aš valgau kai jaučiuosi laiminga. Nesamonė, bet taip yra.


http://www.ketoforum.de/diet-ticker/pic/weight_loss/58782/.png

Neprisijungęs

 

#16 2009-04-19 16:50

sparrow
Narys
Registravosi: 2009-04-19
Žinutės: 414

Re: Apetitas ir psichologija

straipsnis patiko bet man idomu kaip pasalinti tas problemas


http://diaet.abnehmen-forum.com/diet/tickerd/showimg-1puzzleP_i6P_94_94_70_abs.png Ūgis 1,69m.

Neprisijungęs

 

#17 2011-07-13 22:28

DainiusL
Narys
Registravosi: 2011-07-13
Žinutės: 1

Re: Apetitas ir psichologija

Labai patiko straipsnis! Daugiau pažinau save, supratau kodėl valgau ir kada reikėtų pagalvoti apie savo valgymo problemas.

Neprisijungęs

 

#18 2011-07-14 11:09

Ordinary
Narys
Registravosi: 2011-07-08
Žinutės: 8

Re: Apetitas ir psichologija

Straipsnis tikrai išsamus, ir galima atrasti daug kur savo nuodėmes, kurias darai. Manau, kad laikytis dietos, sportuoti neužtenka, reikia labai daug dirbti su savimi psichologiškai, nes numesti kilogramai dar ne pabaiga, daugumai mūsų reikės pastoviai galvoje kalorijų kalkuliatorių turėti ir save prižiūrėti. Todėl geriau iš anksto savo psichologiškai ruošti, kalbėtis su artimaisiais, kad jie suprastų ir palaikytų, nes sako yra geras būdas save valdyti, kai tu pasakai, kuo daugiau žmonių, kad tu laikaisi dietos ir jei ji tau sekasi jie užsimano kartu jos laikytis arba padeda tau ir nesiūlo eiti pvz. į greito maisto restoranus.
O kitas straipsnis dėl miego trūkumo, tai galiu tikrai pasidalinti savo patirtimi, nes sergu nemiga jau 8 metus, tai sekinantis dalykas. Sužadėtinis miega ir bėdos nemato, o aš ar tai vaikštau ar tai vartausi, nes neužmiegu ir labai retai kada pati noriu miego. Tai išvargina ir psichologiškai ir fiziškai. Geras būdas sau padėti tai yra sportas, kuris padeda iškrauti save, taip pat sveikas maistas, kuris nestimuliuoja.


http://www.supermama.lt/liniuote/vestuves/line_vest3-F996AA.gif_beg_vest2-slank.gif_time_1342818000_text_Iki+vestuvi%F8+liko.gif
http://www.3fatchicks.net/img/bar098/slider-runningman/kg/0/26.9/12.5/.png

Neprisijungęs

 

Forumo apačia

Powered by PunBB
© Copyright 2002–2005 Rickard Andersson