Sveika mityba      

Vištiena ant grotelių! Kitoks skonis, novatoriškas ruošimas, originalus pateikimas

Skaityti komentarus (39)
Rekomenduok draugui
Spausdinti

Tikram lietuviui iškyla gamtoje, šventė sodyboje ar namų kiemelyje neatsiejama nuo kepsninės ir skaniai iškeptų šašlykų. Didėjant vištienos vartojimui, populiarėja ir ant žarijų skaniai iškepta vištiena, ypač jei ji marinuota netradiciniame, išskirtinio ir neįprasto skonio marinate.

Gilias paukštininkystės tradicijas turintys Vilniaus ir Kaišiadorių paukštynai, įdiegę moderniausias gamybos technologijas, kepti ant grotelių siūlo tai, kas mums dar neįprasta ir nauja – nukaulintą vištų šlaunelių mėsą, atskiras sparnelių dalis – vidurines jų dalis ar petelius, taip pat vištos krūtinėlę.

Mėgstantiems kepti ant grotelių paukštynų technologai pataria, kaip pasirinkti šviežią mėsą, kaip paruošti įvairius marinatus ir kaip skaniai išsikepti jau paruoštą vištieną ant grotelių.

1 patarimas: kaip pasirinkti vištieną kepti ant grotelių?

Visų pirma labai svarbu pasirinkti šviežią ir kokybišką mėsą. Norėdami pasirinkti tinkamiausią, atidžiai ją apžiūrėkite. Mėsa turi būti elastinga, rausvos spalvos, pjūvio paviršius nelipnus, malonaus kvapo, riebalai – baltos arba šviesiai baltos spalvos.

Kepti ant grotelių puikiai tinka vieno dydžio ir svorio vištienos gabaliukai ar atskiros viščiuko dalys. Be to, vištiena tinka gaminti daugelį patiekalų, yra lengvai ir greitai paruošiama.

2 patarimas: šviežia vištiena puikiai sugeria marinatus

Marinatai sušvelnina ir suminkština mėsą bei suteikia patiekalui savito skonio. Vištiena, palyginti su kiauliena, jautiena ar žvėriena, puikiai sugeria marinatų ar prieskonių aromatus, kurie puikiai atsiskleidžia iškepus mėsą.

Vištienos marinatui puikiai tiks pieno produktai. Labiausiai tinka pienas, kefyras, jogurtas, pasukos, o marinuoti reikėtų mažiausiai 6 valandas. Geriausia vištieną marinuoti vakare ir kepti kitą dieną.

Marinuojant prieskoninėmis žolelėmis galima išgauti pačių įvairiausių marinatų skonių:
• marinuojant tik su viena ar keliomis žolelių rūšimis bus intensyvesnis skonis;
• žolelių mišiniai patiekalo skoniui suteikia subtilumo – dažnai net nejuntama, kad viena ar kita žolelė yra, o be jos skonis pasikeistų.

Marinuojant actu mėsa tampa sultingesnė ir minkštesnė:
• reikėtų įsidėmėti, kad labai svarbu pasirinkti tinkamą marinavimo trukmę ir marinato kiekį;
• tokiame marinate vištieną laikyti ne ilgiau nei porą valandų, antraip mėsa netenka skysčių, o iškepta ji bus sausa ir kietesnė.

3 patarimas: kaip teisingai išsikepti marinuotą vištieną?

Kad vištiena išliktų sultinga, įsidėmėkite keletą kepimo ant grotelių taisyklių.

Kepant mažus vieno kąsnio gabalėlius:
- kad jie per daug neišsausėtų, veriant ant iešmo, juos suverkite kuo arčiau;
- kepant ant grotelių, gabalėlius taip pat sudėliokite kuo arčiau vienas kito.

Kepant didesnius vištienos gabalus:
- gabalus sudėliokite didesniais atstumais;
- dažnai pavartykite ir pašlakstykite marinatu, kuriame marinuota mėsa, alumi ar vynu.

Dalį drėgmės išsaugosite naudodami dangtį. Prieš užvožiant dangčiu, į šašlykinės kampą įpilkite šiek tiek vandens (vanduo garuoja, tad karštis per vandens garus greičiau perduodamas kepiniui).

• Mėsos sultingumui įtakos turi druskos užbėrimo laikas: druska iš gaminio ištraukia drėgmę, todėl ją berkite tik prieš kepimą arba prieš patiekiant jau iškeptą patiekalą.

• Kad patiekalas nepriliptų prie grotelių, prieš kepdami groteles galite patepti aliejumi ar lašinukais.

• Tinkamiausios kepti yra lapuočių malkos, jei yra galimybė, naudokite vaismedžių medieną.

• Vištienos šašlykų kepimo laikas labai priklauso nuo gaminio dydžio ir žarijų kaitrumo. Sparnelius iškepsite per 20 min., ketvirčius – per 30–40 min., filė – per 15–20 min.

Vištiena – ir naudinga, ir skanu

Vištiena – vienas svarbiausių produktų mūsų ir mūsų vaikų mityboje. Ji ne tik skani ir nekaloringa, bet ir naudinga. Vištienoje yra du kartus daugiau baltymų nei kiaulienoje, be to, ji yra mažiau kaloringa ir liesesnė.

Vištienoje yra daug mažiau riebalų nei kiaulienoje, jie lengviau įsisavinami ir neapsunkina organizmo.

Vištienoje kai kurių vitaminų bei mineralinių medžiagų (fosforo, geležies) yra net 3 kartus daugiau nei kitos rūšies mėsoje. Vištų kepenėlėse randama nemažai vitaminų A, B1, B2, B6, folio rūgšties. Vištų skrandžiuose ir krūtinėlėse randama daugiau baltymų, šlaunelėse ir sparneliuose – sočiųjų riebalų rūgščių, o blauzdelėse – nesočiųjų. Vištų kakliukuose gausu cinko, o skrandžiuose, šlaunelėse bei sparneliuose yra daug magnio.

Vištienoje yra gerai subalansuotų, žmogaus organizmui būtinų ir nepakeičiamų aminorūgščių, kurios padeda žmogui jaustis sveikam, sočiam ir energingam, o gausios polinesočiosios riebalų rūgštys mažina cholesterolio kiekį kraujyje.

Sezono naujiena – vištienos šašlykas su apelsinais ir šaltalankiais

AB Vilniaus paukštynas šį sezoną vartotojams pateikė dar neįprastą produktą iš nukaulintos vištų šlaunelių mėsos. Tai „Premium“ vištienos šašlykas su apelsinais ir šaltalankiais. Naujas vasariškas apelsinų ir šaltalankių skonis mėsai suteikia saldaus gaivumo ir subtilaus rūgštumo bei minkštumo.

„Premium“ produktai – kokybiška unikalių ir greitai paruošiamų vištienos produktų linija. Šie produktai paruošti iš aukščiausios kokybės vištienos ir pateikiami išskirtiniuose gurmaniškuose marinatuose. Šašlykai paruošti iš nukaulintos vištų šlaunelių mėsos, o sparneliai – iš jų dalių: petelių arba vidurinės sparnelio dalies.

„Premium“ šašlykų linijoje yra penki skoniai

Šašlykai su citrina: gaivus, tradicinio rūgštoko skonio, subtiliai suderintas druskos ir citrinų sulčių santykis. Naudojamos tik šviežiai spaustos citrinų sultys.

Šašlykai su apelsinų ir šaltalankių uogiene: gurmaniško skonio, su švelniu apelsino žievelės poskoniu.

Šašlykai su mėtomis: pats gaiviausias šašlykas iš „Premium“ linijos, itin ryškus mėtos aromatas, naudojamos tik mėtos, be jokių kvėpiklių.

Vidurinės sparnelių dalys mėlynių marinate: saldžiai aštrokas skonis, patiks ir mažam, ir dideliam.

Sparnų peteliai bruknių marinate: aštrokas skonis, subtilus saldumas.

Vištiena – populiariausia šviežia mėsa Lietuvoje. Tai matyti iš rinkos tyrimų bendrovės „TNS LT“ atlikto vartotojų tyrimo „NeedScope™“. Šio tyrimo rezultatais atskleista, kad šviežią vištieną dažniausiai renkasi 49 proc. Perkančiųjų šviežią mėsą, o kiaulieną – 41 proc., kalakutieną – 4 proc. ir jautieną – 3 proc.

Autorius:Edieta.lt
Nuotraukos autorius:AB Vilniaus paukštynas naujiena - „Premium“ vištienos šašlykas su apelsinais ir šaltalankiais

Asmeniškai TAU dietologo sudarytas valgiaraštis
​​​​​​​​​​​​​​​​
   
  Straipsnio komentarai (39)
daugiau
2016-07-29 22:29
Darrence
It"s much easier to unarsetdnd when you put it that way! http://ixhbuhra.com [url=http://nohbje.com]nohbje[/url] [link=http://yuqkzmbafbu.com]yuqkzmbafbu[/link]
2016-07-28 14:04
Charla
That adserdses several of my concerns actually. http://xqzslu.com [url=http://qramzkg.com]qramzkg[/url] [link=http://lsvplhojrt.com]lsvplhojrt[/link]
2016-07-28 08:18
Latoya
A wonderful job. Super helpful <a href="http://bhqicdvazo.com">inatnmfoior.</a>
2016-07-28 07:59
Tommy
This does look <a href="http://iyspvabjkjy.com">prinsiomg.</a> I"ll keep coming back for more.
VardasEl. paštas
Komentaras
Saugos kodas:
  Susije straipsniai  

Gardžiausi vegetariški patiekalai iš viso pasaulio (109)

Sveiki ir gardūs pusryčiai mažiesiems (66)

Saldumynai, kurių negalėtumei atsisakyti (39)

Kaip moterys lieknėja? (42)

Pasirinkite tinkamą arbatą lieknėjimui (28)

Mėta — aukso vertės augalėlis (54)