Naujienos      
2017-01-16

Lietuvos vaikai valgo per mažai daržovių

Rekomenduok draugui
Spausdinti

Įvairūs tyrimai rodo, kad vaikų mitybos įpročiai nėra tinkami ir, bėgant laikui, net prastėja. Naujausias Sveikatos mokymo ir ligų prevencijos centro ir programos „Sveikatiada“ atliktas mokinių mitybos ir fizinio aktyvumo įpročių tyrimas atskleidė, kad Lietuvos mokiniai valgo per mažai daržovių ir per dažnai smaguriauja saldumynais.

Iniciatyva „Nestlé Healthy Kids“ siūlo ugdyti vaikų sveikos mitybos įpročius, mažuosius įtraukiant į maisto gaminimą. O šefė ir sveikos mitybos puoselėtoja Aida Matulevičiūtė pataria, kaip padėti vaikams pamėgti daržoves ir kitus sveikus produktus.

Pavasarį 6-7 klasių mokinių tyrimas parodė, kad daugiau kaip pusė jų (52 proc.) kasdien ar net kelis kartus per dieną smaguriauja saldumynų, o daržoves reguliariai valgo tik 64 proc. mokinių. Vaisius mokiniai mėgsta labiau, juos kasdien valgo 78 proc. apklaustųjų. Kad maitinasi gerai ir pakankamai mano 58 proc. mokinių. Likusieji supranta, kad jų mityba nepakankama arba negali įvertinti savo mitybos įpročių. Tyrime iš viso buvo apklausti 1177 mokiniai.

„Nestlé Healthy Kids“ iniciatyva visame pasaulyje siekia supažindinti vaikus su sveika mityba ir paskatinti juos daugiau judėti. Tačiau iniciatyvos atstovė Lietuvoje Ariana Rastauskaitė pabrėžia, kad sveikos mitybos įpročiai turėtų būti pradedami ugdyti namų virtuvėje.

„Gamindami maistą kartu, vaikai susipažins su sveikais ir kasdieniame racione turinčiais atsirasti produktais. Organizuodami renginius, kuriuose žinomi šefai kartu su darželinukais ar mokiniais gamina valgį, matome, kiek džiaugsmo tai teikia vaikams. O tai, ką jie sukuria, paskui patys su didžiausiu pasigardžiavimu ir valgo. Beje, pastebėjome, kad ne visi vaikai net atpažįsta daržoves, kurias, ko gero, namuose mato savo lėkštutėse tik apdorotas“, – sako „Nestlé Healthy Kids“ iniciatyvos atstovė Lietuvoje Ariana Rastauskaitė.

Maisto gaminimas vaikams – kaip žaidimas. Tereikia parinkti sveikų produktų, dar geriau, kad jie būtų kuo įvairesnių spalvų ir formų. Lietuvos vyriausiųjų virėjų ir konditerių asociacijos, kartu su „Nestlé“ organizuojančios nemokamus mokymus darželinukams, narė Aida Matulevičiūtė pataria nebijoti vaikams virtuvėje duoti kuo įvairesnių užduočių, leisti ne tik stebėti maisto gaminimą, bet ir patiems gaminti. Pasak sveikos mitybos ir gyvensenos entuziastės, vaikai tikrai neatsisakys valgyti to, ką patys pagamino.

Šaltinis: Edieta.lt
Autorius:Edieta.lt

   
  (0)
VardasEl. paštas
Komentaras
Saugos kodas:
  Susijos naujienos  

Antibiotikų vartojimas gali lemti nutukimą (0)

Daržovių ir vaisių vartojimas žiemą: karaliauja citrusiniai vaisiai, bulvės ir kopūstai (0)

Populiarėja sveikesnė ir įvairesnė duona (0)

Pilno grūdo produktai mažina širdies ir kraujagyslių ligų riziką (0)

Ant lietuvių stalo daugėja žuvies (0)

Mokslininkai nustatė, kas ne mažiau efektyviai nei čili pipirai padeda mažinti svorį (0)