Naujienos      
2017-01-09

Daržovių ir vaisių vartojimas žiemą: karaliauja citrusiniai vaisiai, bulvės ir kopūstai

Rekomenduok draugui
Spausdinti

Lietuvoje šaltasis sezonas, kai nėra šviežių vaisių ir daržovių, pakankamai ilgas, tačiau prekybininkų pardavimų statistika liudija, kad gyventojai nedvejodami apsirūpina reikiamais vaisių ir daržovių kiekiais. Tiesa, šaltuoju periodu į daržovių skyrius užsukančių pirkėjų poreikiai visai kitokie nei vasarą. Sveikos gyvensenos specialistai tą aiškina žmogaus organizmui reikalingu mitybos raciono sezoniškumu.

Prekybos tinklo „IKI“ duomenimis, šaltuoju metų periodu vaisių ir daržovių paklausa išauga 14 proc. „Kaip ir kasmet, žiemą ir rudenį pirkėjai renkasi rūgštesnius vaisius – mandarinus, apelsinus, citrinas, granatus ir slyvas. Šiuo metų laiku rečiau perkami egzotiniai vaisiai, o ekologiškų vaisių pardavimai išlieka stabilūs“, – sako B. Čaikauskaitė.

Pasak jos, pavasarį ir vasarą pirkėjai pirmenybę teikia gaivesniems vaisiams ir uogoms, pavyzdžiui, arbūzams, melionams, persikams, nektarinams ir trešnėms.

Kai atšalus orams pasibaigia naminių daržovių sezonas, pirkėjų krepšelius dažniau pildo įprastomis lietuviškomis gėrybėmis – kopūstais, svogūnais bei bulvėmis. Šiltuoju metų laiku pirkėjai renkasi daržo gėrybes – pomidorus, agurkus įvairių rūšių salotas.

Tuo metu maisto žinovė, sveikos gyvensenos puoselėtoja Aida Matulevičiūtė sako, kad pirkėjai atšalus orams daugiau vaisių ir daržovių renkasi ne tik dėl sezono ar kainos, bet ir dėl sveikatos. Šiuolaikiniai vartotojai siekia kompensuoti galimą vitaminų trūkumą, dėl to prekybos centrų daržovių skyriuje lankosi dažniau ir perka daugiau.

Sveikos mitybos puoselėtoja pažymi, kad labai svarbu atkreipti dėmesį ne tik į vartojamus daržoves ir vaisius, bet ir į jų paruošimo būdą, rinktis troškintus ar orkaitėje ruoštus bei sausai ar su minimaliu kokybiškų riebalų kiekiu apdorotus maisto produktus.

„Patartina valgyti daugiau įvairių maisto produktų – bulvių, moliūgų, brokolių, pupelių, kopūstų, burokėlių, pilnaverčių grūdų. Taip pat vaisių tyrių ir vaisių, vartoti mažiau kepto ir gruzdinto maisto bei perdirbtų mėsos produktų. Verta pasidomėti ir gamybos būdais, tarkime, verdant bulves ar kruopas neišpilti likusio vandens, nes jame nusėda mūsų organizmui reikalingi mineralai ar nebijoti termiškai apdoroti jau nebe taip skanius pomidorus, nes naudingojo likopeno kiekis jame tampa didesnis ir lengviau pasisavinamas“, – užbaigė A. Matulevičiūtė.

Šaltinis: Edieta.lt
Autorius:Edieta.lt

   
  (0)
VardasEl. paštas
Komentaras
Saugos kodas:
  Susijos naujienos  

Antibiotikų vartojimas gali lemti nutukimą (0)

Lietuvos vaikai valgo per mažai daržovių (0)

Populiarėja sveikesnė ir įvairesnė duona (0)

Pilno grūdo produktai mažina širdies ir kraujagyslių ligų riziką (0)

Ant lietuvių stalo daugėja žuvies (0)

Mokslininkai nustatė, kas ne mažiau efektyviai nei čili pipirai padeda mažinti svorį (0)