Naujienos      

Antibiotikų vartojimas gali lemti nutukimą
Mokslininkai dėl mūsų antsvorio kaltina ir vaistus nuo peršalimo bei infekcinių ligų. Štai antibiotikai, pasirodo, gali pridaryti problemų ne tik pražudę naudingą žarnyno mikroflorą ar sukėlę alerginę reakciją, bet ir privesti iki tikrų tikriausio nutukimo.

Lietuvos vaikai valgo per mažai daržovių
Įvairūs tyrimai rodo, kad vaikų mitybos įpročiai nėra tinkami ir, bėgant laikui, net prastėja. Naujausias Sveikatos mokymo ir ligų prevencijos centro ir programos „Sveikatiada“ atliktas mokinių mitybos ir fizinio aktyvumo įpročių tyrimas atskleidė, kad Lietuvos mokiniai valgo per mažai daržovių ir per dažnai smaguriauja saldumynais.

Daržovių ir vaisių vartojimas žiemą: karaliauja citrusiniai vaisiai, bulvės ir kopūstai
Lietuvoje šaltasis sezonas, kai nėra šviežių vaisių ir daržovių, pakankamai ilgas, tačiau prekybininkų pardavimų statistika liudija, kad gyventojai nedvejodami apsirūpina reikiamais vaisių ir daržovių kiekiais. Tiesa, šaltuoju periodu į daržovių skyrius užsukančių pirkėjų poreikiai visai kitokie nei vasarą. Sveikos gyvensenos specialistai tą aiškina žmogaus organizmui reikalingu mitybos raciono sezoniškumu.

Populiarėja sveikesnė ir įvairesnė duona
Duonos svarba lietuvių mityboje nemenksta, o šalia tradicinių jos rūšių vis labiau populiarėja ir išskirtinių receptų kepiniai. Pastaruoju metu ypač populiari yra duona be mielių, kurios pardavimai per praėjusius metus išaugo daugiau nei trečdaliu. Vis sparčiau populiarėja ir duonos gaminiai su įvairių rūšių grūdais, augę 7 proc.

Pilno grūdo produktai mažina širdies ir kraujagyslių ligų riziką
Šiuolaikinis gyvenimo tempas ir nesubalansuota mityba veda prie dažnėjančių širdies ir kraujagyslių ligų. Naujausi tyrimai atskleidė, kad šių ligų gali padėti išvengti pilno grūdo produktais praturtinta mityba.

Ant lietuvių stalo daugėja žuvies
Dietologai bei medikai nuolat pabrėžia, kad svarbu valgyti žuvį, o lietuviai jos valgo nepakankamai. Pastarųjų metų rodikliai džiugina - lietuviai valgo vis daugiau žuvies.

Mokslininkai nustatė, kas ne mažiau efektyviai nei čili pipirai padeda mažinti svorį
Ne paslaptis, kad efektyviai deginti riebalus ir sureguliuoti svorį padeda ne tik sveika mityba bei sportas, tačiau ir tam tikri maisto produktai. Bene geriausiai žinomas ir mokslininkų įrodytas „riebalų degintojas“ – čili pipiras. Tačiau, norint pajusti čili pipiro efektą svoriui, jo reikėtų nemažai suvalgyti ir rizikuojama sukelti tikrą gaisrą burnoje. Itin aštraus maisto nemėgstantiems ar negalintiems valgyti žmonėms kompanijos „Nestlé“ tyrimų centro mokslininkai siūlo kur kas saugesnį, bet nemažiau efektyvų prieskonį – cinamoną.

Lietuviai stengiasi valgyti sveikiau
Neseniai prekybos tinklo „Maxima“ atliktas pirkėjų mitybos įpročių tyrimas atskleidė, kad šalies gyventojų mitybos įpročiai reikšmingai keičiasi. Daugiau nei pusė tyrime dalyvavusių respondentų teigia, jog per pastaruosius trejus metus jų mityba tapo sveikesnė. Net trys ketvirtadaliai valgo daugiau šviežių vaisių ir daržovių, atidžiau skaito etiketes ir renkasi aukštesnės kokybės maisto produktus. Tiesa, sveikiau maitintis lietuviai labiau linkę darbo dienomis, o savaitgaliais mielai skanauja kaloringą maistą.

Uždraustas sveikatai pavojingų riebalų naudojimas
Prekybos centruose, greito maisto kavinėse nebeliks maisto, pagaminto naudojant riebalus, kurių sudėtyje yra transriebiųjų rūgščių, neigiamai veikiančią žmogaus kardiovaskulinę sveikatą, didinančių riziką širdies ir kraujagyslių ligų išsivystymo riziką.

Lietuva išlieka duonos valgytojų šalimi
Duona nuo neatmenamų laikų užima svarbią vietą Lietuvos gyventojų maisto kultūroje. Nors prekybininkai pastebi, kad šiandien jų racionas įvairesnis, o pirkėjų galimybės įsigyti daugiau produktų – didesnės, duona išlieka vienu iš dažniausių produktų pirkinių krepšeliuose.

Lietuviai labiau mėgsta kavą
Senas vaistažolių rinkimo ir vartojimo tradicijas turinčios Lietuvos pirkėjų krepšeliuose visiškai dominuoja kava. Tarptautinės rinkos tyrimų bendrovės „Nielsen“ vertinimu, kavai šalyje tenka apie 90 proc. pardavimų, vertinant bendrą metinį parduodamos kavos ir arbatos kiekį.

Žalioji arbata padeda mažinti liemens apimtį
Žalioji arbata, visų pirma, vertinama dėl savo tonizuojančių savybių - kofeino joje dukart daugiau nei kavoje. Tyrimai taip pat rodo, kad šiame gėrime esantis antioksidantas katechinas yra naudingas metant svorį.

Papajose esantis fermentas gerina virškinimą
Papaja - egzotinis, saldus ir sultingas vaisius, kuris turi ypač daug vitamino C bei vitamino A. Papajose taip pat yra fermento papaino, kuris efektyviai gerina virškinimą.

Lietuva pirmauja pasaulyje pagal nepakantumą saldikliams
Lietuvos vartotojai labiausiai pasaulyje vengia dirbtinių saldiklių. Tokių maisto pirkėjų šalyje yra trys iš keturių, kai pasaulyje cukraus pakaitalų mėgėjai ir priešininkai yra pasidalinę į dvi apylyges stovyklas, rodo tarptautinės rinkos tyrimų bendrovės „Nielsen“ duomenys.

Lietuvos gyventojai stengiasi maitintis sveikiau
Naujausios apklausos rodo, kad lietuviai stengiasi maitintis sveikiau, ypač daug dėmesio skiria maisto produktų natūralumui, vengia sintetinių kvapų, dažiklių, skonio ir aromato stipriklių, konservantų, antibiotikų ir hormonų pėdsakų gyvūninės kilmės maiste.

Vitaminas D padeda deginti kalorijas
Mokslininkai pastebėjo, kad pakankamas vitamino D kiekis sąlygoja spartesnį kalorijų deginimą, tad ir efektyvesnį svorio metimą.

Lietuvoje mažėja sulčių ir nektarų vartojimas
Europos vaisių sulčių asociacijos (EVSA, angl. AIJN) atliktos apklausos duomenimis, jau trečius metus iš eilės Lietuvoje mažėja sulčių ir nektarų vartojimas. 2015 m. sumažėjimas siekė 3,3 proc., lyginant su 2014 m. Vis dėlto, 100 proc. sulčių vartojimo sumažėjimas nebėra toks drastiškas, koks buvo anksčiau. Apklausa taip pat rodo, kad lietuvių mėgstamiausiomis išlieka apelsinų ir pomidorų sultys. Jos apima net 70 proc. visų Lietuvoje parduodamų sulčių.

Lietuviški mėsos gaminiai bus pažymėti maistingumo deklaracijomis
Šių metų pabaigoje vartotojai galės dar atsakingiau rinktis maisto gaminius, nes produktų etiketėse be jų energetinės vertės bus žymimas ir cukraus, baltymų, riebalų, angliavandenių bei mineralų ir vitaminų kiekis.

Lietuviai pamėgo aštresnį maistą (609)
Aitriaisiais pipirais gausiai gardinamas maistas asocijuojasi su egzotiškomis, karšto klimato šalimis, tačiau pastebima, kad ir lietuviai pamėgo aštrų maistą.

Keičiasi vaikams rekomenduojamų maistinių medžiagų normos
Ugdymo įstaigose keičiamos vaikų maitinime rekomenduojamos paros maistinių medžiagų normos galiojusios net 17 metų, teisės aktas laukia greito patvirtinimo.

Puslapiai: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42 43 44 45 46  [Kitas]